gara gara ternampak kat sini ;-)
lama sungguh tak makan sambal telur pecah ni. itu pasallah bila ternampak kat SHM itu hari, terus menggedik gedik nak makan sambal ni :-)
lunch semalam i buat je lah sambal ni hahaha orang lain kalau weekend je mesti masak best best tapi i ni masak sambal telur pecah je.. masak yang paling simple and cepat je kan! well, the truth is, semalam tak sihat sangat tapi sebab nak sangat makan sambal ni maka i buat je lah…sebabnya i jugak yang nak ngap kan!
hokkay, ini resepinya. boleh check out jugak on how SHM buat.
Bahan-bahan:
4 biji telur
1 biji bawang besar – di potong bulatsedikit ikan bilis di goreng garing – toskan
6 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih
5-6 sudu besar cili kisar (cili ni i dah blend dgn bawang putih n bawang merah)
4 –5 biji cili api di patah patahkan1/4 ketul nisang or gula melaka – atau secukup rasa. boleh guna gula jugak ye!
belachan - sedikit je..about 1/4 tsp kot
1-2 tbsp oyster sauce
1 tbsp air asam jawa
sedikit garam dan minyak
methodtumis cili yang dah di kisar dengan bawang putih dan bawang merah tadi dengan belacan sehingga naik bau dan pecah minyak
then masukkan gula. air asam jawa oyster sauce dan garam secukup rasa
kacau sekejap and masukkan bawang besar dan cili api tadi
then pecahkan telur ( saya pecahkan telur dalam bekas lain dulu then baru masukkan ke dalam kuali tadi) dan masukkan telur ke dalam kuali cili tadi
biar sekejap agar telur putih tu agak masak sedikit then baru kacau telur tadi hingga pecah/hancur
masukkan ikan bilis yang di goreng garing tadi, kacau dan tutup api
siap!
Tak pernah makan lagi style gini...nampak sedap
ReplyDeletesungguh menggoda dan tergoda sudah :)
ReplyDeletezarina
ReplyDeletecubalah..sedap tau..eh eh sedap kat tekak i lah :D
kak kasih
owh sudah tergoda ye? mari kita sama sama makan hihi
suka jugak. mmg best sambal ni, simple je kan.
ReplyDeleteain
ReplyDeletei suka sambal ni espc kalau mkn ngan nasi panas panas