Wednesday, June 8, 2011

minced meat in basket

 

IMG_8626 

kejadian yang tak di sangka sangka

sebenarnya nak plan nak buat tavuklu pide tapikan sebab i terlupa some ingredients for the bread tu maka jalan senang is taruk all the fillings tu dalam bread baskets nih hihi

malas betul nak buat lagi skali n then have to wait for yeast and dough to proof maka i chose the shortcut one ;-)

IMG_8625

okay, here’s the recipe

Ingredients

8 keping roti gardenia di potong bahagian tepi dan di sapu butter pada dua dua belah

250 gm of minced meat.
1 biji bawang besar – potong dadu

1 biji tomato – potong dadu

1/2 biji capsicum – potong dadu

1 tbsp dried basil

2 biji bawang putih – potong dadu
1 batang celery – hiris nipis
1 tbsp black pepper
1 tsp salt
2 tbsp Olive oil

4 keping cheddar cheese slices

method

panaskan oven pada suhu 180 c

masukkan roti yang telah di salut dengan butter tadi ke dalam muffin cases dan bakar selama 10 minit di dalam pre heated oven

at the same time, panaskan olive oil dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi]

then masukkan minced meat, biar sampai minced meat tu kering air and agak masak then masukkan bahan lai dan kacau sekejap biar rata, terus tutup api

then, masukkan bahan fillings tadi ke dalam setiap basket roti tadi dan tutup dengan cheddar cheese slice dan bakar lagi selama 10 minit atau sehingga cheese tadi melt

siap

 

IMG_8619

7 comments:

  1. tavuklu pide tu turkish pide gak kan nama dia.. k.nor plan nak buat tu gak arini tp bahan2 tak cukup.. dah la langit suram jer td

    ReplyDelete
  2. Salam kak zarin!!!! waaaaaaa....kita dah masuk list menu ni itu hari bila tgk kat umah kak madiha ni akak dah kuarkan versi akak, ni yg gatal tgn nak buat jugak niiii hihihi... cis dia tuu buat kita tak thn sungguh nak mentry :D

    ReplyDelete
  3. salam zarin....boleh cuba nanti...inti rasanya boleh taruh apa apa saja kan....pernah tgk juga cara ni dlm ntv7 hari tu dlm rancangan `4 ingredients'.....mesti anak anak suka ni...tq...xoxo...

    ReplyDelete
  4. guna roti gardenia pun boleh ye..
    macam best je kan...sure sedap

    ReplyDelete
  5. kak nor
    ha ah, sama je tu..hari ni buat pizza guna resepi pide tu...sedap


    ika
    hikhik..menda alah ni memang laku je kat rumah i sebab cis dia yg meleleh tu kan


    eni
    ha ah mcm2 inti buleh wat, slalunya saya wat guna tuna jek


    kak kasih
    high 5 pun buleh gak kak hihi...pakai roti tu kalau malas nak wat pastry kan..lg senang la kejer

    ReplyDelete
  6. lawalah jugak tu...kreatif.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails