kejadian yang tak di sangka sangka
sebenarnya nak plan nak buat tavuklu pide tapikan sebab i terlupa some ingredients for the bread tu maka jalan senang is taruk all the fillings tu dalam bread baskets nih hihi
malas betul nak buat lagi skali n then have to wait for yeast and dough to proof maka i chose the shortcut one ;-)
okay, here’s the recipe
Ingredients
8 keping roti gardenia di potong bahagian tepi dan di sapu butter pada dua dua belah
250 gm of minced meat.
1 biji bawang besar – potong dadu
1 biji tomato – potong dadu
1/2 biji capsicum – potong dadu
1 tbsp dried basil
2 biji bawang putih – potong dadu
1 batang celery – hiris nipis
1 tbsp black pepper
1 tsp salt
2 tbsp Olive oil
4 keping cheddar cheese slices
method
panaskan oven pada suhu 180 c
masukkan roti yang telah di salut dengan butter tadi ke dalam muffin cases dan bakar selama 10 minit di dalam pre heated oven
at the same time, panaskan olive oil dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi]
then masukkan minced meat, biar sampai minced meat tu kering air and agak masak then masukkan bahan lai dan kacau sekejap biar rata, terus tutup api
then, masukkan bahan fillings tadi ke dalam setiap basket roti tadi dan tutup dengan cheddar cheese slice dan bakar lagi selama 10 minit atau sehingga cheese tadi melt
siap
tavuklu pide tu turkish pide gak kan nama dia.. k.nor plan nak buat tu gak arini tp bahan2 tak cukup.. dah la langit suram jer td
ReplyDeleteSalam kak zarin!!!! waaaaaaa....kita dah masuk list menu ni itu hari bila tgk kat umah kak madiha ni akak dah kuarkan versi akak, ni yg gatal tgn nak buat jugak niiii hihihi... cis dia tuu buat kita tak thn sungguh nak mentry :D
ReplyDeletesalam zarin....boleh cuba nanti...inti rasanya boleh taruh apa apa saja kan....pernah tgk juga cara ni dlm ntv7 hari tu dlm rancangan `4 ingredients'.....mesti anak anak suka ni...tq...xoxo...
ReplyDeleteguna roti gardenia pun boleh ye..
ReplyDeletemacam best je kan...sure sedap
kak nor
ReplyDeleteha ah, sama je tu..hari ni buat pizza guna resepi pide tu...sedap
ika
hikhik..menda alah ni memang laku je kat rumah i sebab cis dia yg meleleh tu kan
eni
ha ah mcm2 inti buleh wat, slalunya saya wat guna tuna jek
kak kasih
high 5 pun buleh gak kak hihi...pakai roti tu kalau malas nak wat pastry kan..lg senang la kejer
lawalah jugak tu...kreatif.
ReplyDeleteamie
ReplyDeletethanks ;-))