errr actually i yang silap dengar tadi, bila dah silap dengar maka hasilnya lain lah ye
masa beli paru tadi, owh! tadi first time beli paru hokkay…nasib baik buleh tahan kegelian masa nak mencuci paru tu ;-))
okay, back to masa beli paru tadi hubster kata nak makan paru goreng cicah air asam and i thot air asam tu macam air asam yang slalu buat bila nak makan daging bakar tu tapi rupanya air asam dia tu cuma sedikit tomato sos, sedikit chili sos, sedikit gula and sedikit air jek..lorrr manalah i tahu kan…ehehe sejak kahwin, ni baru first time masak paru goreng ;-))
anyway, back to my paru goreng rempah with air asam…habis gak sepinggan tu kami berdua makan tadik..conclusionnya sedap lah tu kan kat tekak kami
paru goreng berempah
bahan bahan
500gm paru – di rebus dengan sedikit garam – toskan dan hiris nipis nipis
seulas bawang putih
halia – 1 inci
kunyit – sebesar ibu jari
sedikit jintan manis, jintan putih dan ketumbar ( dalam 1 tbsp each)
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Cara cara
tumbuk semua bahan di atas dan gaulkan paru tadi dengan bahan yang telah di tumbuk. perap selama 1/2 jam
then panaskan minyak dan goreng paru tadi hingga agak garing
angkat dan toskan
air asam
seulas bawang besar – potong dadu
1 biji tomato – potong dadu
sedikit belacan (about sebesar ibu jari) – di bakar dahulu
5 biji cili api – di potong bulat
1 biji cili merah – di potong kecik2
1/2 cawan air asam
garam dan gula secukup rasa
cara cara
gaulkan semua bahan di atas – kalau kurang rasa masam manis tu sila tambah ikut citarasa sendiri ye!
sedappp...suka sangat makan paru neh..cicah ayaq asam plak tuh...*telan2 ayaq lioq*
ReplyDeleteMak Qis
ReplyDeletesama lah ngan saya..suka sgt mkn paru tp tk pernah masak sendiri hikhik..tadi kira break record la tu
walawweh..mengancam sungguh rupa bentuk paru tu..sdap nyeeeeeeeeeeeee
ReplyDelete