Monday, June 13, 2011

my sesuka hati oatmeals muffins

 

IMG_8692 

menggoda tak rupa dia? katakan aja menggoda yek hahaha kena kata menggoda sebab kalau tak menggoda, tekak ni tak nak makan as i am not muffins and oats person..iyyaaa… i tak suka sangat muffins tapi bila dah takde benda nak di makan as breakfast maka i choose to bake muffins sebab itu yang paling senang and as for oats pulak, hmmmm sometimes tu musykil lak camner oats boleh ada kat rumah ni padahal, sungguhlah tidak suka makan oats ;-))

oats muffins ni i baked tadi pagi sebab tak tau nak makan apa as breakfast..errghhh tak lalu dah nak makan toast bread or cereal… nak keluar pi cari breakfast malas plak, so hentam sajalah buat muffins ni..

here’s  the recipe, ikut sesedap hati i je ni ;-))

food picture9

ingredients

1 cup rolled oats

1 cup buttermilk  ( i used 1 cup of dutch lady low fat milk and 1 tbsp of apple cider vinegar – add together and leave for 5 minutes ye!)

1 egg, beaten

1/4 cup caster sugar

1/4 cup vegetable oil

1 cup flour

2 teaspoon baking powder

1/2 teaspoon salt

1/4 cup chopped dates

1/4 cup chopped prunes

1/4 grated apple

and 2 tbsp dessicated coconut (itu je yg ada kat rumah…rasanya kalau lg banyak lg sedap kot )

 

Directions

In a bowl, soak oats in buttermilk for 15 minutes.

in a small bowl, beat the egg and oil ( saya whisk pakai tangan je and kejap je whisk tu), then add oatmeal mixture.

in separate bowl, sift flour, baking powder, salt and sugar and then add this dry ingredients together with prunes, dates, apples and coconut into the wet ingredients, mix well

then spoon the batter into prepared muffin cups – saya guna ice cream scoop saja, satu scoop untuk satu muffin cup.

Bake at 200 degrees C for 20 minutes or until toothpick inserted comes out clean. Cool in pan 5 minutes before removing to a wire rack.

IMG_8688

13 comments:

  1. zarin,

    i pun tak suka muffin! hehe.. sebab tu dapur i sangat2 jarang buat muffins :D

    ReplyDelete
  2. love
    thanks hihi


    jue
    takde la terrer mana pun..tk sangka plak main campak2 tu buleh menjadi hihi


    shidah
    i rasa kan, sebab i guna buttermilk kot yg buatkan i boleh layan muffins ni. texture dia gebu n moist..i tk suka old fashion muffins yg padat tu..

    ReplyDelete
  3. eeee..sdap nya...I pun baru bwat muffin last sunday..tp yogurt muffin..hiks

    ReplyDelete
  4. qiela
    my house ada yogurt ni..tlg buatkan muffins gak hehe

    ReplyDelete
  5. Salam kak zarinnnnn!!! sedapnyerr!!! minggu mapin lah minggu ni kan kan hihihi... suke oatmeal kalau dah dijadikan makanan gini tp kalau suruh telan oatmeal gitu jer dgn susu ke apa ke mmg tak leh telan hihihi

    ReplyDelete
  6. akak...cantik la mapin tu gebu dan membumbung....

    ReplyDelete
  7. ha.. u shud try nigella baklava muffins.. guna buttermilk. lembut je.. & sgt siok memakannya :D

    ReplyDelete
  8. Zarin..hehehe...I baca tajuk entry you tu pun I dah tersenyum panjang..
    Tapi kan Zarin, Naz pun tak berapa suka muffin yg padat tu.. Cam tak nikmat makan..
    Anyway tahniah you punya sesuka hati oatmeals muffins turn out gorgeous!!

    ReplyDelete
  9. Babe, I ada sebungkus oatmeal beli on impulse sampai sekarang belum buat apa2 lagi...so harus ai ajak makcik kementot tido umah ai lagi & bake this muffins kan..kan..

    ReplyDelete
  10. ika
    iyaa minggu muffins la...td awak pun wat muffin kan! haaa esok lusa pun akak ingat nak wat muffin lagi nih, hahaha seminggu ku makan muffin je lah gamaknya ni :D


    mas
    kira nasib baik la tu muffin ni naik membumbung.actually takut gak dia tak naik tadi...almaklum la main hentam kromo je tu ;-))

    jue
    okay, nanti i nak cuba..resepi tu ada kat your blog kan?


    naz
    thank u thank u..hihi i memang tk gemar muffin padat mcm kat kenny rogers tu...slalu if ke kenny rogers, i mesti tk amik muffin sbb tk suka..bila taruk buttermilk ni i suka plak..sebab texture dia yg gebu tu kot


    yat
    bangun pagi, cuci muka, gosok gigi then terus wat muffin ngan mak cik kemetot tu kan..hihi mesti makcik tu suka kan ;-)

    ReplyDelete
  11. salam

    singgah sini nak minta muffin seketul...hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails