Thursday, June 30, 2011

magherita pizza and tavuklu pide

 

sebelum lupa, many many thanks to all birthday wishes di facebook… as today is my special day, my kitchen is close ye! hahahaa buleh percaya ke???

IMG_8748

sebenarnya dah banyak kali sangat dah buat tavuklu pide ni tapi asyik tak sempat nak taruk entry pasal rupa pide tu suuuungguh bughok..haiii tak seni langsung nak buat rupa bentuk macam sampan tu

and tiap kali buat pide, i mesti asingkan sedikit dough untuk di jadikan magherita pizza for hasya. iyaaaa anak saya tu hanya makan magherita pizza jek…actually magherita pizza ni kan cuma taruk tomato, cheese and basil je kan tapi hasya tak makan kalau taruk basil..sudahnya taruk toamto ngan cheese aje lah…well, i guess most of the kids memang makan mcm gini kot kan! anyway, senang lah kejer mommies kan! sebab tu lah i suka recipe pide ni sebabnya kalau i malas nak buat pide punya fillings tu, i just use the pide bread’s recipe and turn it into a pizza kat rumah ni..  and the result is superb and we like it so much…

food picture15

okay, here’s the recipe

many many thanks to shidah and Citra for sharing this wonderful recipe of tavuklu pide which i have turned it into  a pizza ( nanti bila dah terrer buat rupa bentuk sampan baru i post an entry about pide ye!) in the mean time, rupa paras tu harus di sorok dulu hikhik

food picture14

Ingredients

2 cups of flour

2 tsp instant yeast

1/2 tbsp sugar ( i used 1/2 tsp)

1/2 tsp salt

4 tbsp virgin olive oil

3/4 cup luke warm water

4 tbsp tomato puree

shredded mozzarella cheese

dried basil (saya guna mcCormick dried basil) kalau ada fresh basil lagi sedap – fresh basil harus di chopped dulu ye!

method

1. Take 2 tbsp flour, mix with sugar and yeast. Add 1/4 cup of luke warm water and let it stand for 30 minutes.

2. Mix the dry ingredients, then make a hole, pour in the wet ingredients. (saya buat lubang dan masukkan olive oil dan yeast tadi, kemudian saya masukkan air sedikit demi sedikit  dan knead the dough sehingga tidak melekat, kiranya kalau dough tadi tk melekat di tangan and still ada baki air, tak perlu lah di tambah lagi. cukup setakat itu saja ye!) Knead the dough until it no longer stick to your hands.

3. Cover the dough, let it  rise until it double the size.  ( i left it for about 1 hour)

4. using a rolling pin, roll the dough into a round shape. this dough can make 8 inc pizza (if nipis lagi can make 3 pizzas )

5. preheat the oven at 150C ( api atas bawah)

6. Then brush the surface with tomato puree and sprinkle with shredded mozzarella cheese and basil on top of the cheese

7. then bake in the oven for 15 minutes. saya guna bottom fire sahaja (bila masukkan pizza tu saya tukar kepada api bawah sahaja) dan saya letak tray pizza tadi di rack paling bawah sahaja. kalau nak roti tu lagi rangup, lebihkan masa bakar ye!

19 comments:

  1. pandainya zarin buat pizza..
    akak cuma order jer lah..hehehe

    ReplyDelete
  2. kak azmiezas
    rumah saya ni suami n anak suka sgt pizza, tiap minggu kena buat pizza..ish kalau tiap minggu order jek...bengkok gak rasanya...kena lah buat sendiri

    ReplyDelete
  3. Salam kakak manis!!! nak buat pizza jugaklah!!! hihihi.... aduhhhh terbyg kesedapan cheese dia tuuuu :D nak cuba resepi yg ni kita bookmarked ni tau kak! maknanyer mmg kita akn buat :D

    ReplyDelete
  4. perhhhh....manyakknya cheese....
    syokk tu tarik2 bertali.....

    ReplyDelete
  5. ika
    lagi banyak cheese, lg sedap kan..tapi akak ko ni kan nak diet ler konon, siiikit jek taruk cheese tu ;-))


    mas
    meh kita main tarik tarik cheese hihi

    ReplyDelete
  6. sdap nya pizza..hiks I suka gak pizza yg byk cheese..tp kalau cheese itself I xpandai pulak nk makan..hiks

    ReplyDelete
  7. Owh zarin dear...u r the birthday gurl? Wish u the best dear....:) owh, close kitchen....mmmm but still manyak cheese on the pizza mengguda ayu daaaaaaaa....:)

    ReplyDelete
  8. alahai sedapnya pizza dia :)

    ReplyDelete
  9. zarin recipe dough tu mcm i punya margarita pizza yg i update ari tu kan...so bole la jgk i buat pide..baru ku tahu...:D

    ReplyDelete
  10. qiela
    i suka cheese..memacam mana pun i suka gak hihi


    ayu
    thanks...actually cheese tu tk banyak tp once dah melt jadi banyak pulak


    Gee
    owh! pizzaku sudah menggoda kamu ye! hihi


    Mas
    sedap la bagi kami ni..hihi


    Rina
    ye ke? i lupa plak your pizza recipe itu hari. ths one is pide punya recipe... eh, buat la pide tu sedap

    ReplyDelete
  11. Happy bday girl!!!! lambat but its ok kannn.. iklas iklas heheh.. i am not a big fan of pizza but this one.. adehhh looks yum yum.. harus kah ku buat tmrw.. hmmm

    ReplyDelete
  12. rima
    today is D Day..u still on time heheh :-P
    i pun tk suka sgt pizza but sendiri buat, haruslah ku makan hahaha

    ReplyDelete
  13. happy birthday kak zarin...senang pizza yg mcm ni. tak nmpk crowded. bahan simple, masa buat pon cepat..

    ReplyDelete
  14. Baru terjumpa blog nih. Best gile tgk makanan! tq la, pasnih leh tambah koleksi resepi! tq so much!

    Tak terlambat kot nak wish happy belated bday. Moga dipanjangkan umo & dimurahkan rezeki. Lagik satu, slamat berkenalan... hehe!

    ReplyDelete
  15. hepi belated besday kak zarin.. sori lambat wish. smlm x bukak com.. hehehe

    ReplyDelete
  16. nuwairani
    thanks dear


    lilysuria
    selamat berkenalan kembali ;-)



    mama
    thank u dear!

    ReplyDelete
  17. ooww... lagi birthday rupanya.. wish You very happy birthday ya Zarin.. your pizza / tavuklu pide looks amazing.. you are such a talented!

    ReplyDelete
  18. Citra
    thanks for the wish n thanks for the recipe ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails