Saturday, July 30, 2011

nasi ayam hainan

saturday itu hari masak nasi ayam hainan. ceritanya ada kat sini ye ;-)

lama kan peram resipi ni ;-))

IMG_8917

nasi ayam dan kuncu kuncunya  ;-)

sebab first time masak nasi ayam hainan, i guna je resepi dari sini and since i suka sangat sangat nasi ayam ni so kan kak lili, please allow me to share it kat my periukbelanga jugak ye ;-)

 

NASI AYAM HAINAN

Bahan Bahan untuk ayam:

IMG_8908
1. Seekor ayam sekitar 1.8kg (mesti besar, sebab nakkan lemak ayam tu!)
Ayam di cuci bersih luar dan dalam. Kemudian dikeringkan sikit dengan kitchen towel dan di lumur dengan GARAM pada badan ayam dan cavity. Gosok2 and pupuk ayam tu macam kita lumur bedak kat baby... Rest sekejap dan rinse chicken sekali lalu. Tujuannya supaya kulit ayam firm dan tak wrinkle.

 
Bahan-bahan lain:
1.  4 hirisan halia - agak tebal-tebal
2.  4-5 ulas bawang putih – smashed 
3.  2 batang daun bawang - satu perempat dari bhgn bawah yang ada bulb

4. 1/2 batang celery stick

5. 1/2 batang carrot

6. 1 biji bawang besar di belah 4

Cara cara
-
  masukkan bahan dari no 1-3 ke dalam cavity ayam
dan di rebus dalam periuk berisi air sampai cover ayam tu
- dan masukkan bahan 4-6 ke dalam periuk berisi ayam tadi  (these are to enhance the poaching process )
- masak periuk berisi ayam tadi sehingga mendidih then kecilkan api agar air berisi ayam tadi mereneh sehingga ayam masak secara perlahan lahan dan juga stock (er nak panggil in BM ye? sup kot ) terhasil dari air rebusan ayam dan sayur sayur tadi.

- di tempat yang lain, sediakan periuk besar dan masukkan air  dan ais ke dalam periuk ini (boleh di lakukan bila ayam hampir masak)

- bila ayam dah masak (lebih kurang 1- 1 1/2 jam atau boleh di cucuk bahagian peha ayam dan kiranya takde air keluar dari peha ayam tu, dah masak lah tu), angkat ayam tadi dan masukkan ayam tadi ke dalam periuk yang berisi ais ketul dan air sejuk tadi (ni untuk hentikan cooking process)

- then balik balikkan ayam tadi di dalam air sejuk dan biarkan terendam selama 5-7 minit (ini pulak untuk pastikan isi ayam tadi firm dan tak hancur bila kita potong nanti)

- then, angkat ayam dari air sejuk tadi dan masukkan ke dalam bekas dan sapukan ayam tadi dengan minyak bijan.

- ketepikan…

bila nak makan nanti, potong ayam tadi dan siramkan sedikit soy sauce (kicap yang di buat tadi) ke atas ayam dan taburkan daun bawang dan daun sup serta timun yang di hiris memanjang

 

Untuk Nasi Ayam IMG_8911

BAHAN BAHAN

3 cawan beras - terpulang jenis apa nak guna - di cuci bersih dan toskan
Minyak utk menumis - I used Canola oil
1 sudu teh minyak bijan
Lemak ayam (dari air rebusan ayam tadi)
4 ulas bawang putih - chopped
6 ulas bawang merah/kecil - di hiris nipis
Halia yang di hiris halus - agak2
Daun pandan - di simpul
Air rebusan ayam

CARA CARA
Dalam non-stick wok, panaskan minyak-minyak dan lemak ayam. Bila lemak ayam mengecut, keluarkan dan tumis bawang2 dan halia.
Bila garing sedikit, masukkan beras dan goreng sekejap.
Alihkan ke dalam rice-cooker.
Sukat air rebusan mengikut sukatan biasa waktu masak nasi
Masuk daun pandan.
Garam dan sedikit gula mengikut rasa,
Bila nasi masak/kering, karih (fluff up) and keep warm.

 

 



Condiments

BAHAN BAHAN DAN CARA CARA

untuk sos cili

IMG_8913

Di dalam blender, masukkan

- 4 biji cili api
- 4 biji cili merah yg besar
- 4 ulas bawang putih sedikit halia
- 4 - 5 biji limau kasturi yang dibuang kulit dan biji - meaning, the lime should be whole
- sedikit halia

- salt and sugar to taste
- Air rebusan ayam

- then blendkan semua hingga hancur


Kicap 
IMG_8915

masukkan sedikit  kicap, sos tiram, minyak bijan dan sedikit white pepper dan sedikit chicken stock tadi…pandai pandai agak lah ya..taknak pekat sangat and tak nak cair sangat


Soup

IMG_8916


panaskan minyak dan tumis bawang putih (2 biji – chopped), bawang merah (sebiji yg sedang – mayang) dan roots (bahagian bawah) from daun sup. masukkan air rebusan ayam tadi (chicken stock) dan biar sehingga mendidih.  boleh juga di tambah tauhu atau fishball ( saya tambah fishball)

perasakan dengan garam dan tutup api

bila nak makan, taburkan dengan daun bawang dan daun sup

 

ayam untuk ku ;-)

IMG_8907

 yang ni pulak untuk hubster…i marinate jap ayam tadi dgn oyster sauce and goreng jek..sebabnya hubster tk makan steam chicken ;-)

 

 

IMG_8912

9 comments:

  1. Wahhh..sungguh menyelerakan.. Lebih berselera Naz makan kalau you masakkan Zarin..hehehehe...

    ReplyDelete
  2. naz
    jom kita pi makan kat kedai nak? ekeke :D

    ReplyDelete
  3. Zarin
    I masih bertafakur dengan resipi Lili.. heheh.. CS

    ReplyDelete
  4. CS
    masih bertafakur? hahaha nanti if u termimpi mcm i hari tu sure laju jek buat nasi ayam ni kan;-)

    ReplyDelete
  5. adehhh, bestnyeee...

    tpi klu sya buat, mesti kena tukar nama...bukan Hainan lagi tapi hancusss...hehe


    btw, i folo uuuuu ;)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Zarin...

    Sedap3 Kak Lin Suka Makan Nasi Ayam Ni...Tapi Beli Jer...Kalau Kak Lin Masak Mcm Tak Sama Jer Rasa Dg Makan Kat Kedai....Hehehe...

    ReplyDelete
  7. Salam ramadhan al mubarak for u and ur family.. nasi ayam memang will be one of the iftar dishes in my family hehe

    ReplyDelete
  8. mamanoriz
    i pun nasib baik mnejadi buat kali ni..first time la katakan ;-)


    kak lin
    saya pun mkn kat luar je sblm ni tp ths time kuatkan hati nak cuba jugak n hasilnya sgt sedap


    rima
    same here ;-)

    ReplyDelete
  9. sedapnya lia tgk.. boleh try nanti ni utk menu berbuka.. yummyum.. :)
    Salam Ramadhan, selamat bersahur dan berpuasa akak...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails