Saturday, September 25, 2010

bubur jagung

 

 

007

 

jagung ni my mom yang bagi masa balik kampung itu hari

asalnya my mom tanam pokok jagung ni kat kebun tapikan baru je pokok jagung ni nak berbuah, mulalah hujan ribut turun so, banyak jugaklah pokok jagung tu jatuh patah riuk sebab kena hujan ribut kan..sikit je pokok yang terselamat so dapatlah beberapa ketul jagung and untuk hasya ada  la 4 ketul je pun yang berjaya my mom simpankan

ingat nak buatkan masa kat kampung itu hari tapi sebab tak sempat, so i bawak balik je jagung tu and baru sempat buatkan bubur jagung ni

hmmm apa lagi, suka bangatlah kanak kanak ini :-)

okay, this is how i made hasya’s feveret bubur jagung

bahan bahan

4 ketul jagung di hiris nipis nipis – di cuci dan di rebus dengan sedikit air

1 cawan santan pekat

2 cawan santan cair

1-2 keping gula melaka

sedikit gula ( kalau ingin lebih manis) – i cuma guna gula melaka je

sedikit garam

sebiji telur

beberapa helai daun pandan

cara cara

rebus jagung yang di hiris tadi sehingga lembut

bila air rebusan hampir kering masukkan santan cair, gula melaka, daun pandan

kacau sekejap sekejap sehingga mendidih

then masukkan santan pekat, kacau lagi dan masukkan garam serta pecahkan telur tadi ke dalam kuah

biarkan seketika hingga mendidih dan kacau sekejap

kemudian tutup api

siap….

hasya paling suka makan bubur jagung bila dah di sejukkan dalam peti sejuk..hmmm yummy kata hasya ;-)

008

btw, i pakai gula melaka yang macam ni…that’s why i guna sekeping sekeping :-)

 

 

6 comments:

  1. akak pun suka bikin n makan bubur jagung..cepat di masak, sedap di makan..

    ReplyDelete
  2. Ni favorite my hubby. Tp i tak penah la pulak dgr letak telur. My MIL pun tak letak telur. Ingredients sama je i guna kecuali telur n i suka tambah susu ideal.

    ReplyDelete
  3. best nyer bubur jagung..feberet lenda nh..nanti nak cari jagung jugak lah..nak wat cenggini....harus ke tesco dgn segera ni.hihihih

    ReplyDelete
  4. kak azmiezas
    saya suka buat sebab hasya suka sgt mkn n boleh mkn bermangkuk mangkuk


    unaizah
    itu lah..dulu pun i tk taruk telur tp last year my MIL yg ajarkan suh masuk telur...mak i pun tk masukkan telur..sedap gak masuk telur ni..lagi lemak berkrim rasanya


    lenda
    haaa dah ke tesco ke belum?

    ReplyDelete
  5. salam.nak tanye.kenape kne pakai byk jenis santan?kalau pakai santan segera je x bleh ke?
    santan pekat dan cair ape bezanye?

    ReplyDelete
  6. anon
    boleh je pakai santan segera tu tapikan santan segera tu pekat sangat jadi harus di campur air jugak untuk dapat kepekatan yang elok.
    santan tu lagi lemak berkerim. slalunya santan cair masuk dulu sebab tak nak bagi kuah tu berketul ketul, sebab tu santan pekat di masuk bila dah last last tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails