jagung ni my mom yang bagi masa balik kampung itu hari
asalnya my mom tanam pokok jagung ni kat kebun tapikan baru je pokok jagung ni nak berbuah, mulalah hujan ribut turun so, banyak jugaklah pokok jagung tu jatuh patah riuk sebab kena hujan ribut kan..sikit je pokok yang terselamat so dapatlah beberapa ketul jagung and untuk hasya ada la 4 ketul je pun yang berjaya my mom simpankan
ingat nak buatkan masa kat kampung itu hari tapi sebab tak sempat, so i bawak balik je jagung tu and baru sempat buatkan bubur jagung ni
hmmm apa lagi, suka bangatlah kanak kanak ini :-)
okay, this is how i made hasya’s feveret bubur jagung
bahan bahan
4 ketul jagung di hiris nipis nipis – di cuci dan di rebus dengan sedikit air
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1-2 keping gula melaka
sedikit gula ( kalau ingin lebih manis) – i cuma guna gula melaka je
sedikit garam
sebiji telur
beberapa helai daun pandan
cara cara
rebus jagung yang di hiris tadi sehingga lembut
bila air rebusan hampir kering masukkan santan cair, gula melaka, daun pandan
kacau sekejap sekejap sehingga mendidih
then masukkan santan pekat, kacau lagi dan masukkan garam serta pecahkan telur tadi ke dalam kuah
biarkan seketika hingga mendidih dan kacau sekejap
kemudian tutup api
siap….
hasya paling suka makan bubur jagung bila dah di sejukkan dalam peti sejuk..hmmm yummy kata hasya ;-)
btw, i pakai gula melaka yang macam ni…that’s why i guna sekeping sekeping :-)
akak pun suka bikin n makan bubur jagung..cepat di masak, sedap di makan..
ReplyDeleteNi favorite my hubby. Tp i tak penah la pulak dgr letak telur. My MIL pun tak letak telur. Ingredients sama je i guna kecuali telur n i suka tambah susu ideal.
ReplyDeletebest nyer bubur jagung..feberet lenda nh..nanti nak cari jagung jugak lah..nak wat cenggini....harus ke tesco dgn segera ni.hihihih
ReplyDeletekak azmiezas
ReplyDeletesaya suka buat sebab hasya suka sgt mkn n boleh mkn bermangkuk mangkuk
unaizah
itu lah..dulu pun i tk taruk telur tp last year my MIL yg ajarkan suh masuk telur...mak i pun tk masukkan telur..sedap gak masuk telur ni..lagi lemak berkrim rasanya
lenda
haaa dah ke tesco ke belum?
salam.nak tanye.kenape kne pakai byk jenis santan?kalau pakai santan segera je x bleh ke?
ReplyDeletesantan pekat dan cair ape bezanye?
anon
ReplyDeleteboleh je pakai santan segera tu tapikan santan segera tu pekat sangat jadi harus di campur air jugak untuk dapat kepekatan yang elok.
santan tu lagi lemak berkerim. slalunya santan cair masuk dulu sebab tak nak bagi kuah tu berketul ketul, sebab tu santan pekat di masuk bila dah last last tu