Tuesday, September 7, 2010

daging kicap blackpepper penutup ramadhan

 

003

salam aidilfitri untuk semua dan ampun maaf di pinta andai ada silap dan salah zarin pada anda semua.

mesti ramai yang dah balik kampung kan!

as for us, esok after zohor kami akan berangkat ke kemaman

this year beraya kat rumah mak mentua’

second day raya baru bertolak balik pasir mas

so hari ni masak yang simple je and sebab nak menghabiskan segala bekalan dalam peti ais tu so terjadi lah daging kicap blackpepper ni

 

bahan bahan

250 gm daging

seulas bawang putih

seluas bawang merah yang besar ( i tk guna bawang merah yg kecik2 tu)

sebiji kentang di potong 8

1 tbsp lada hitam

3 tbsp kicap

1 1/2 cawan air

garam secukup rasa

 

Cara cara

hiris daging nipis nipis dan cuci serta toskan..

tumbuk lada hitam, bawang putih, dan bawang merah

kemudian panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi

kemudian masukkan daging dan kentang

masukkan air 1 cawan

tutup kuali dengan tudung periuk

biarkan selama 15 minit atau sehingga kentang dan daging empuk

kemudian angkat tudung periuk dan masukkan garam dan kalau ingin berkuah, boleh masukkan lebihan air tadi, biarkan mendidih dan tutup api

siap

011

1 comment:

  1. selamat hari raya untuk zarin sekeluarga...
    hehe i dah lama tak masak sejak nak huung2 ramadhan ni...hehe.. asyik beli luar je..
    :D have a safe journey balik kampung ye zarin..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails