salam aidilfitri untuk semua dan ampun maaf di pinta andai ada silap dan salah zarin pada anda semua.
mesti ramai yang dah balik kampung kan!
as for us, esok after zohor kami akan berangkat ke kemaman
this year beraya kat rumah mak mentua’
second day raya baru bertolak balik pasir mas
so hari ni masak yang simple je and sebab nak menghabiskan segala bekalan dalam peti ais tu so terjadi lah daging kicap blackpepper ni
bahan bahan
250 gm daging
seulas bawang putih
seluas bawang merah yang besar ( i tk guna bawang merah yg kecik2 tu)
sebiji kentang di potong 8
1 tbsp lada hitam
3 tbsp kicap
1 1/2 cawan air
garam secukup rasa
Cara cara
hiris daging nipis nipis dan cuci serta toskan..
tumbuk lada hitam, bawang putih, dan bawang merah
kemudian panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi
kemudian masukkan daging dan kentang
masukkan air 1 cawan
tutup kuali dengan tudung periuk
biarkan selama 15 minit atau sehingga kentang dan daging empuk
kemudian angkat tudung periuk dan masukkan garam dan kalau ingin berkuah, boleh masukkan lebihan air tadi, biarkan mendidih dan tutup api
siap
selamat hari raya untuk zarin sekeluarga...
ReplyDeletehehe i dah lama tak masak sejak nak huung2 ramadhan ni...hehe.. asyik beli luar je..
:D have a safe journey balik kampung ye zarin..