teringat janji pada cik lurpak nak taruk gambar on how i made my popia simpul
so, here it is ye!
some of the pictures tu tak clear sangat…camera tu shaking ke my hands yang shaking ke haper ke i pun tatau ;-)
anyway to cik lurpak, hope you understand what i was trying to say earlier :-)
- memula tu kena lah lembutkan popia sheets tu kejap before di potong ye! then tutup dengan towel basah so that dia tak cepat keras
i guna popia sheets yang besar, that’s why i potong 8 bahagian
belen popia sheets tu i tutup ngan towel yang basah so that the sheets tu tak cepat kering. kalau kering susah sikit nak simpul and boleh putus masa simpul, lagi satu, kalau kering nanti senang pulak isi perut tu terburai
i used serunding ikan sebab lagi halus mulus…boleh gak if u want to use serunding udang kering
then fold/gulung the sheets into a thin cylinder
then pegang dua dua hujung ni
and ikat maca nak ikat shoe lace tu..
simpul kat tengah kat bahagian inti dia tu..i slalu taruk jari telunjuk kat lubang tengah tu, so senang lah nak masukkan hujung popia tu
then tarik both ends…jgn tarik kuat sangat kang terputus plak…gentle gentle ye :-)
dah siap…then boleh goreng dalam minyak yang panas but make sure api tu bior le kecik je…
bila dah nampak kuning tu boleh lah angkat ye! toskan and pastu simpan dalam balang kedap udara or in our case, terus masuk mulut si kecik tuh
WOW, this is soooooo interesting! Simple but creative! :D
ReplyDeleteWah...siap wat step-by-step cooking class ni. Tak lama lagi leh le ganti Chef Wan.
ReplyDeleteSapa yg ambik picas u tu?>..hasya ke??..hehehe..
ReplyDeleteAkak suka sangat popia..tak kita simpul ke, apa bentuk sekali pun,..best..
hua, tenkiu tenkiu, nanti nak buat la weekends ni.. thanks again ye cik zarin!! hehehe
ReplyDeletehi love
ReplyDeleteyupp this is sooo simple and yet soooo yummy di makan di depan tv..satu balang pun tak sear dh habis hehe
unaizah
wah wah sungguh tinggi impian nak ganti chef wan tuh...bagai langit ngan bumi you ;-)
kak azmiezas
i setkan self timer..itu yang kengkadang goyang sikit tu..i pun suka popia..sedap kan kak!
cik lurpak
buatla dear...senang je tu
Hi Zarin,
ReplyDeleteTumpang tanya... you dah pernah buat Red Velvet Cake tak??? I tgh nak cari tried and tested recipe nie... kalau ada share kay... :-)
hi eti
ReplyDeletei have the recipe tp masih tk sempat nk mencuba...i'll post it here once i dah cuba nanti ye!
kak zarin, i had try this popia..sgt best + snang coz my leftover srunding daging byk dlm fridge..but unfortunately, my friend ckp the taste not so good lah.but for me ok je..kehkehkeh (nk sdap kan hati) coz dia kate rase mcm hangus²..tp time goreng tu i pkai low heat je..mcm mne erk?bleh u bgi tips tak sis? klau nk tgk my popia u can visit my blog http://anggerikberduri.blogspot.com/
ReplyDeleteni link to my blog.. http://anggerikberduri.blogspot.com/2010/10/popia-tersimpul-rapi.html
ReplyDeletedear
ReplyDeleteakak dah tengok n tk nampak hangus pun
btw, cuba kurangkan quantity serunding n masa goreng tu bila nampak dah kuning sikit je boleh lah angkat..biar dia garing masa tengah toskan atas tisue tu
let's see apa kata your fren tu ye ;-)
owh ok..next week i try..thanks ya sis..
ReplyDelete