Thursday, September 23, 2010

bee hoon sup

 

 

017

bee hoon sup ni asalnya untuk hasya and i je sebab my other half tu agak kurang suka makan bee hoon yang berkuah kuah macam ni tapi sebab i buatkan jugak bergedil, ketidak sukaan my other half tu telah bertukar menjadi kesukaan ler pulak ;-)

lagipun bergedil tu memang ada belen yang i buat weekend hari tu, i dah sumbat dalam freezer and tinggal nak gentel kecik kecik cinonet and goreng je lah..hee senang je kan kejer i :-)

anyway, kena lah creative sikit kan kalau nak suh sang suami makan masakan kita..…resepi bergedil dah taruk kat sini and here’s my own version of bee hoon sup punya resepi je…bee hoon sup ni pun i main campak campak je segala apa veges yang i jumpa dalam peti ais tu..

 

 

011

bahan bahan

bee hoon di celur dengan air panas dan di toskan

Bahan Bahan Untuk Kuah
3 - 4 ketul ayam, di potong kecil, cuci bersih dan toskan
1 bunjut sup adabi
1/2 kiub pati ayam maggi
2 tbs olive oil untuk menumis
air (ikut suka sebanyak mana )
garam secukup rasa
3 ulas bawang merah kecil (di mayang nipis nipis)
2 biji bawang putih ( di ketuk)

6 biji fish ball di cuci dan di toskan

sayur sawi, carrot dan cauliflower dan apa apa sayur yang anda suka

 

Cara cara

1.guna api sederhana, masukkan olive oil ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang merah dan  bawang pituh, tumis hingga harum,

2. kemudian masukkan ayam dan goreng sekejap

3. then masukkan air, sup bunjut  serta kiub pati ayam maggi. kacau sedikit.

4.Kemudian masukkan fishball dan sayur sayuran.

5. renehkan sup sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa. dah siap…

 

Bila nak makan, tuangkan kuah sup ke atas bee hoon yanh telah di celur tadi dan hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng. we all suka makan dengan bergedil dan cili kicap…hehe ala ala makan bee hoon soto le pulak ye!

anyway, happy trying and this is one of the easiest thing to prepare bila ada tamu datang secara mengejut di musim raya ni :-)

3 comments:

  1. zarin cantekla deko mihun sup tu...mmgleh wat tekak org tergoda:-)

    ReplyDelete
  2. dah lama tak buat bihun sup... nak buatlah petang nie.

    ReplyDelete
  3. d'ya
    owh ye ke?akak ni main amik je gambor tu :)


    yanti
    sesekali pekena mee hoon sup memang sedapkan..tambah lagi kalau ada cili kicap...laagi sodap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails