biskut ni kesukaan hasya sangat sangat :)
i cuba buat biskut ni pun sebab hasya yang mintakkan
nak biskut yang panjang panjang kata dia
haaaa memang panjang sungguh rupanya :D
itu rupa dia before i baked :-)
okay ini resepinya. i amik resepi ni from my aunty 3 years ago
ingredients
300 gm butter
150 gm icing sugar
2 egg yolk ( original was 2 1/2 egg yolk but i used 2 gred A egg yolk )
1 tsp vanilla essence
250 gm flour
100 gm corn flour
160 gm custard flour**extra 1/4 cup of flour
method
- sift all dry ingredients together
- then in the mixer, beat the icing sugar and butter until fluffy
- then add the egg yolk and vanilla essence, continue beating until you get a creamy batter
- then add the dry ingredients (used slow speed – speed 1)
- mix well and once all have bee mixed together, off the mixer and leave the batter for 10 minutes ( kalau adunan masih lembik, sila tambah flour dari yang extra 1/4 cup tadi..tambah flour sedikit sedikit sehingga mendapat adunan yang lembut dan senang di tekan di dalam acuan semprit..)
- press using your desired shape and bake in the oven for 17-20 minutes at temperature 175 degree
dan inilah rupa semprit yang dah di bakar…hehe itu i cari yang paling pendek tuh :)
Salam kak, ni bukan hasya jer yg suke kita pun suke! suke makan tp nk buatnyer tu menyampah sikit :D sedap kan suke ngan sekut ni.. kalau rajin nak buat jgk.
ReplyDeletewah zarin, cantik la biskut awak....nak sebalang boleh..he..he..
ReplyDeletenk try this weekend..yeay..thanks kak zarin..
ReplyDeleteika
ReplyDeleteakak baru mencuba buat kuih tahun ni..eh senang jugak lah kalau nk compare ngan kuih tat nenas tu hihi pasni every year kena buat ni sebab suma suka kuih ni
mas
boleh boleh tapi kena tukar ngan popia pedas tu ye hikhik
aqilah
try jgn tk try :)
huuuu.. sedapnya zarin.. terasa lemak2 manis gitew..
ReplyDeletedZana
ReplyDeletesemprit ni pun my feveret..sedap kan ;-))
a'kum.. mmm..sedapnya..biskut feveret En. Hubby ni, hehe.. ^_^
ReplyDeletememang biskut ni sedap! :)
ReplyDeletesedapnyer...i pun nak cubalah..tq 4 de resp.
ReplyDeletetengok saja dah sedap..belum makan..i nak cuba..insyallah
ReplyDeleteaiseh! fav 2 mmg ar... tp sy ni liat sikit kalu nk buat... nk buat camner reti makan jer... huhuhu...
ReplyDelete