out of the blue kanak kanak kat rumah ni merengek rengek mintak nak makan telur rebus
malas nak dengar dia meraung dengan jayanya so i pun merebus lah 5 biji telur…sebabnya ada 5 biji je telur kat dapur tu and ingatkan bolehlah telur tu di makan dengan nasi lemak nanti..
tapikan elok je telur tu siap di rebus, segera kanak kanak itu makan sampai 3 biji hokkeh :-)
bila dah tinggal 2 biji lagi teruslah tak terasa nak wat makan ngan nasi lemak sebabnya dah tentulah kedua dua biji telur tu akan di serbu oleh kanak kanak itu lagi kan
so, i buat je lah sambal telur rebus ni :-)
heee 2 bijik pun 2 bijik lah kan..dapatlah sorang sebijik masa dinner tu :-)
hasya tak makan lauk pauk yang bersambal sambal ni…pedas katanya..sudahnya mak pak hasya lah yang makan
anyway, telur rebus bersambal ni je yang tekak i boleh terima sebabnya kalau telur rebus je memang tekak i takleh nak terima except bila di makan ngan nasi lemak..itu pun i amik sikit je buat syarat je hihi..selalunya bila dapat banyak telur rebus from kenduri tu, sure esoknya ke malam tu ke i akan buat sambal macam ni…takde lah membazir telur tu kan!
btw, here’s the recipe…i like it coz this is the simplest and easiest sambal to prepare ;-)
bahan bahan
2 biji telur di rebus dan di buang kulit
*1 ulas bawang putih – di blend
*5 ulas bawang merah atau seulas bawang merah yang besar – di blend
*6 tangkai cili kering di rendam dalam air panas – di blend
sedikit air untuk blend bawang dan cili kering
sedikit garam dan gula
3 tbsp minyak
cara cara
panaskan minyak dan goreng telur rebus tadi sehingga menjadi kekuningan dan menggerutu
angkat dan toskan
kemudian, guna minyak yang sama, tumiskan bahan yang telah di blend tadi sehingga pecah minyak dan agak pekat
then masukkan garam dan gula secukup rasa
akhir skali masukkan telur rebus tadi
gaul hingga rata dan matikan api
sudah siap….
i suka makan sambal ni dengan nasi putih atau pun dengan nasi lemak pun sodap :-)
salam zarin, mas suka sambal telur rebus ni....sedapnya....
ReplyDeleteSalam zarin...
ReplyDeleteOhh menu faveret nih zarin... akak suka sangat telor goreng canggini pastu wat sambal...pallut makan nasik.
i suka sangat telur rebus goreng buat sambal gini.. kalau tak goreng lepas rebus tu tak best kan... tapi masa u goreng tu ada meletup tak zarin?
ReplyDeletebabe
ReplyDeletewe all pun suker sambal cam gini..cuma the telur will be 'vogel'..kita tak goreng dulu :)
Hello Cik Zarin, thanks for dropping by at Love2Cook's ya! :D
ReplyDeleteWahhhh, U've got awesome recipes here ya! Seems like U have interest in photography as well. Your photos say everything! Loved that first pic of ur Bee Hoon soup, seriously. I've got interest in photography too, but unable to do much with it right now.
I'm following and adding U. ;)
Btw, the sambal is definitely droolworthy! As for myself, I'll add some pounded anchovies.
mas
ReplyDeletei pun suka,...slalu buat bila tk tau nk mkn apa :)
kak fzi
hehe sama lah ngan we all
lady
betul tu lady..meletup jugak kengkadang tu tp i make sure telur tu kering dulu after buang kulit then baru goreng
yat
uh uh seksi nye telur you ye hahaha :D
love
hi love, guess what i just took those pictures sesuka hati je and if you ask me how i took that pic of bee hoon soup tu m positively sure i can't remember what technic i used hehehe..love the photography but macam u jugak can't do much with it coz i ni pemalas banyak nak pi any courses or nak join any groups ;-)