Friday, September 24, 2010

popia goreng extra taugeh

 

huh, memang ponuh dengan taugeh lah popia ni :-)

nampak kan…satu pinggan penuh dengan taugeh tu?

017

ini gara gara, my other half beli taugeh dengan jayanya itu hari…dia ingat ramai bebenor orang yang suka makan taugeh kat our house ni kot.

kesian pulak tengok taugeh ni dok berendam lama lama dalam peti ais tu, maka i pun pi lah beli kulit popia tu…boleh gak jadikan inti popia ye!

023

then, terlebih rajin sikit sebab tekak teringin nak  sangat sangat makan popia simpul ni, maka sempat jugakla i menyimpul beberapa helai kulit popia tu menjadi popia simpul ni :-)

yang ni takdak resepi ye sebab i guna serunding ikan yang di import dari kampung yang mak i beli kat pasar siti khadijah…nak merasa serunding ikan, serunding daging yang sedap, sila lah ke pasar siti khadijah ye! macam macam serunding yang seap sedap ada kat situ :-)

024

eh, sebelum lupa this is how i made my inti popia yang penuh taugeh tu

bahan bahan

2 ulas bawang merah – di tumbuk atau di blend

1 ulas bawang putih – di tumbuk atau di blend

sedikit ayam atau udang di potong kecik kecik ( i suka taruk udang)

carrot di hiris halus atau di grated

sebiji kentang di grated

taugeh sebanyak mana yang suka

sedikit blackpepper yang dah di tumbuk atau i pakai je yang course blackpepper

sedikit garam

2 tbsp olive oil untuk menumis

 

Cara cara

tumis bawang putih dan bawang merah, then masukkan ayam atau udang

biarkan sekejap

then masukkan kentang serta carrot dan taugeh

perasakan dengan garam dan blackpepper

biar sekejap

tutup api

 

bila inti dah sejuk boleh lah di masukkan ke dalam kulit popia dan lipat popia ikut sesuka hati anda :-)

then boleh lah di goreng untuk di makan or kalau dah buat banyak, bolehlah simpan dalam freezer dulu untuk bebila masa anda nak makan nanti

4 comments:

  1. kak zarin, cemana u buat popia simpul, cer ajar.. saya ada banyak serunding ni..serunding daging pulak tu...nyam nyam..

    ReplyDelete
  2. cik lurpak
    i guna kulit popia yg besar tu di potong 8
    then masukkan serunding sikit je tau kat atas tu
    pastu lipat memanjang and pegang dua hujung and ikat macam nk ikat tali kasut tu cuma jgn buat bunny ear tu...
    then goreng dgn api kecik ye! eh, u paham ke ni? hehe if tak paham nanti akak amik gambar cara2nya tp lambat sikit lah ye!
    btw, akak tk pernah inti serunding daging so, tk tau sedap ke tak kalau jd inti popia simpul ni

    ReplyDelete
  3. ok ok..sile la amik gambau ye..hehehe..thanks :)

    ReplyDelete
  4. cik lurpak
    ok nanti akak amik gambor cara cara dia ye :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails