huh, memang ponuh dengan taugeh lah popia ni :-)
nampak kan…satu pinggan penuh dengan taugeh tu?
ini gara gara, my other half beli taugeh dengan jayanya itu hari…dia ingat ramai bebenor orang yang suka makan taugeh kat our house ni kot.
kesian pulak tengok taugeh ni dok berendam lama lama dalam peti ais tu, maka i pun pi lah beli kulit popia tu…boleh gak jadikan inti popia ye!
then, terlebih rajin sikit sebab tekak teringin nak sangat sangat makan popia simpul ni, maka sempat jugakla i menyimpul beberapa helai kulit popia tu menjadi popia simpul ni :-)
yang ni takdak resepi ye sebab i guna serunding ikan yang di import dari kampung yang mak i beli kat pasar siti khadijah…nak merasa serunding ikan, serunding daging yang sedap, sila lah ke pasar siti khadijah ye! macam macam serunding yang seap sedap ada kat situ :-)
eh, sebelum lupa this is how i made my inti popia yang penuh taugeh tu
bahan bahan
2 ulas bawang merah – di tumbuk atau di blend
1 ulas bawang putih – di tumbuk atau di blend
sedikit ayam atau udang di potong kecik kecik ( i suka taruk udang)
carrot di hiris halus atau di grated
sebiji kentang di grated
taugeh sebanyak mana yang suka
sedikit blackpepper yang dah di tumbuk atau i pakai je yang course blackpepper
sedikit garam
2 tbsp olive oil untuk menumis
Cara cara
tumis bawang putih dan bawang merah, then masukkan ayam atau udang
biarkan sekejap
then masukkan kentang serta carrot dan taugeh
perasakan dengan garam dan blackpepper
biar sekejap
tutup api
bila inti dah sejuk boleh lah di masukkan ke dalam kulit popia dan lipat popia ikut sesuka hati anda :-)
then boleh lah di goreng untuk di makan or kalau dah buat banyak, bolehlah simpan dalam freezer dulu untuk bebila masa anda nak makan nanti
kak zarin, cemana u buat popia simpul, cer ajar.. saya ada banyak serunding ni..serunding daging pulak tu...nyam nyam..
ReplyDeletecik lurpak
ReplyDeletei guna kulit popia yg besar tu di potong 8
then masukkan serunding sikit je tau kat atas tu
pastu lipat memanjang and pegang dua hujung and ikat macam nk ikat tali kasut tu cuma jgn buat bunny ear tu...
then goreng dgn api kecik ye! eh, u paham ke ni? hehe if tak paham nanti akak amik gambar cara2nya tp lambat sikit lah ye!
btw, akak tk pernah inti serunding daging so, tk tau sedap ke tak kalau jd inti popia simpul ni
ok ok..sile la amik gambau ye..hehehe..thanks :)
ReplyDeletecik lurpak
ReplyDeleteok nanti akak amik gambor cara cara dia ye :)