Tuesday, June 7, 2011

not so basah sambal goreng pengantin

 

terlebih kering ler pulak jadiknya hikhik…takpe takpe there’s always first time for everything rite?

IMG_8654

kali pertama nampak sambal goreng pengantin ni kat tv, masa tu chef asmah laili yang masak..nampak sungguh sedap n orang yang makan tu pun asyik kata sedap sangat sangat. then ternampak pulak shidah masak sambal ni the other day..lagilah terasa nak makan sebab ada paru dan udang lah katakan. since itu hari ada beli paru maka tadi siap call shidah lagi tanya if tak masukkan hati buleh tak… ingat nak replace ngan tempe tapi shidah kata nanti taste dia lain plak..so, end up i masak sambal goreng pengantin without hati sebabnya i pun tak reti sangat nak makan hati nih ;-)

hasilnya….berbaloi lah dok telan air liur je all this while sebab memang lazat sangat sambal ni…hokkay, this is definitely a keeper recipe lah..harus akan di buat lagi dan lagi..provided with kalau i beli paru lah ye hahaha….

food picture2

here’s the recipe, i just copy je from shidah, thanks to shidah for sharing this recipe ye!

 

 

 

source: dairimama and Adapted from Singapore Local Favourites.

Bahan2

Bahan A - rebus, potong dadu dan goreng tak terlalu garing. 

1/2 kg daging lembu

1/2 kg paru

1/2 kg hati lembu (saya tak masukkan)

1 kg medium size prawns - kupas kulit (udang tak perlu rebus, just goreng terus)

Bahan B - blend together

8 tbs cili giling (cili kering yg direbus dan diblend)

3 biji bawang besar

10 ulas bawang putih

6 batang serai

2 inci lengkuas

Bahan C

250gm santan pekat  (saya guna dlm 5 tbsp je)

2 tbs asam jawa

2 cups bawang goreng

1 tbs belacan

5 biji cili kering - potong serong dan goreng. 

garam, gula, nisang  or gula melaka

Cara2

1. Panaskan minyak, masukkan belacan dan goreng hingga garing kemudian masukkan bahan B. 

2. Tumis bahan B hingga garing. Bila dah garing, masukkan santan pekat dan air asam jawa.

3. Biarkan santan merenih dan keluar minyak serta kering, baru masukkan bahan A, garam, gula dan nisang

4. Kacau rata bahan A dan masukkan cili kering yg digoreng serta bawang goreng.

 

food picture3

7 comments:

  1. Salam kak!!!! kita nak udang nak udang!!!!! hihihi... sedapnyer sambal pengantin, suke makan nii kalau ada kenduri itu pun kalau dia org buat skrg ni dah moden sume lauk2 moden :D

    ReplyDelete
  2. sedap ya zarin,bolehlah akak try gak..wah makin panjang list..hehe

    ReplyDelete
  3. zarin, kecur air liur i tengok sambal goreng pengantin tu :)

    ReplyDelete
  4. ika
    lorrr ini lauk kat kenduri ke? eh, dah nama pengantin kan..hahaha akak je la yg baru kenal lauk ni :)


    kak anim
    ish memang sedap sgt kak...try jgn tk try ye kak ;-)))


    shidah
    tq tq for the recipe..sedap sangat sambal ni..betul kata u, bila dah rasa sambal ni, yg lain mcm kureng sikit hikhik

    ReplyDelete
  5. uishhh sedapnya kak...ada paru lak tu..memang suka kalau buat sambal goreng kering gitu..:)

    ReplyDelete
  6. Zarin

    kering2 cam ni kan..letak kat semangkok lontong...pengsannnnn arrr!!! aduhmakkkk...eh...u wat kan ai arrr...style cam ni! power babe!

    ReplyDelete
  7. nieza
    akak pun suka hihi


    yat
    i was thinking nak buat lontong la ths morning tpkan, sambal ni dah habis my hubby makan..huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails