Tuesday, April 27, 2010

masak simple je

 

lamanya tak masuk dapur nih…haishhh naib baik tak bersawang ye! eh ke dah ada sawang?? if ada tu, maaflah ye! tuan punya dapur ni masuk kejap kejap je dapur ni..tu yang tak sempat buang sawang sawang tu :D

see i ni suka betul melalut ntah haper haper je

anyway, beberapa hari ni i masak yang simple simple je and some more menu lebih kurang je..so sebab tu lah malas nak amik gambar and taruk sini..malas nak ulang tayang gambar and cerita yang lebih kurang sama je kan..ni ada lah beberapa gambar yang tak pernah tayang lagi kat sini..so i nak tunjuk aje lah ye!

jelly ni i buat untuk pickle pie..dia suka sangat makan jelly tapi mommy dia ni malas tul nak buat jelly :(

i buat ni pun sebab itu hari pickle pie ternampak jelly jelly yang mengancam jiwa raga kat blog yat tu..haisssh macam macam jenis jelly lah boleh jumpa kat blog cik puan yat ni! sila sila lah jenguk dapur yat ye:D

i punya jelly ni sehabis habis simple sangatlah..i taruk je fruit cocktail dalam jelly i tu..heee senang citer kan..  lagipun itu je lah benda yang ada kat rumah masa tu. nasib baik pickle pie makan dengan jayanya and siap pesan next time mommy buat lagi ye! hmmm boleh je mommy buat lagi tapi mommy buat yang sehabis simple macam ni je lah ye! :D

jelly

ini pulak tenggiri yang i panggang ke grill ke kat atas pan je..ini bila terasa nak makan nasi tapi malas nak masak beria riaan..so i taruk je garam ngan kunyit kat ikan tenggiri tu and taruk je atas pan and grill je lah sampai masak..bila nak makan pulak, i potong potong cili api and bawang besar and taruk dalam kicap and perah limau nipis je….hmmmm sedap makan dengan nasi panas tau!

tenggiri 

ini pulak sambal mangga muda dengan ikan kembung bakar kosong je yang i buat tengahari tadi.

ini gara gara teringin sangat nak makan sambal ni sebab dah ternampak kat satu blog ni :D

nak buat  sambal ni pun senang je…bakar je ikan kembung tu tadi sehingga masak and lepas tu tumbuk ikan tadi dengan cili api dan sedikit garam (secukup rasa lah ye) bila cili api dah hancur, masukkan hirisan mangga dan tumbuk lagi sehingga mangga agak hancur…sambal ni pun sedap di makan dengan nasi panas panas ye!

sambal pauh

2 comments:

  1. uish tenggiri yang grilled tu sedapnya... i suka makan simple gitu... esok plan nak buat grilled salmon, baru jap tadi gi beli barang dapur... minggu ni i kene diet tu yang kene grilled ikan je tu, lepas tu buat sup sayur...
    hari ni tak makan nasi pun.. huhu...
    *dalam hati i menangis...

    ReplyDelete
  2. lady
    now kena rajin makan grill grill ni..heee save sikit duit beli minyak hahaha :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails