Wednesday, April 14, 2010

110410 – siakap steam

 

 

 

091

 

sunday hari tu sempat steam ikan siakap untuk lunch. hmmmm malas nak masak beria sebab tu lah steam je..senang gitu

masuk je segala sayur mayur dalam steamer tu together with fish and steam kejap…dahhh siap..makan dengan nasi panas panas dan cili kicap ye! hmmm mak mentua panggil pun tak sedar tau!

okay here’s my version of siakap steam

BAHAN BAHAN

seekor ikan siakap – di cuci dan di toskan (potong 2 sebab tak muat masuk steamer cinonet je)

halia sebesar ibu jari – ditumbuk

1 ulas bawang putih – di tumbuk

2 ulas bawang merah – di tumbuk

sedikit garam

5 tbsp oyster sauce (lagi banyak lg sedap )

bahan untuk hiasan

halia muda sebesar ibu jari di hiris halus memanjang

carrot di potong serong atau sesuka hati

broccoli

cauliflower

asparagus dan apa sahaja sayur kesukaan anda

CARA CARA

sapukan badan ikan dengan bahan tumbuk, garam dan oyster sauce. perapkan di dalam bekas selama sekurang kurangnya 1 jam

kemudian panaskan air di dalam periuk steamer, bila air mendidih, masukkan bekas ikan tadi dan steam lebih kurang 10 minit

kemudian masukkan sayur tadi dan sambung steamkan ikan dan sayur lebih kurang 5 minit

(i tak perasan sangat berapa lama nak steam ikan sampai masak ye! so, kena tengok dulu lah whether ikan dah masak belum before angkat dan makan ye! )

ikan steam ni sedap di makan begitu sahaja atau untuk lebih menyelerakan, sila makan dengan sambal kicap pedas soto itu :-)…laaagi sedap tau :-D

092

2 comments:

  1. wah..sedapnye zarin..terlioqlah nak tumpang mamam bole..

    ReplyDelete
  2. datin el
    boleh apa salahnya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails