ini pun salah satu kegemaran pickle pie n me :-)
dah lama betul teringin nak makan ginger beef kuey teow. paling suka ginger beef kuey teow kat cozy house great eastern mall and recently terjumpa jugak kat asean chef restaurant near our house tapikan…nak ke GE mall tu memang lah jauhkan..ingat bolehlah makan kat asian chef tu tapi now ni dah tutup le pulak :(
sudahnya sebab teringin sangat, tadi i buat jugak sesuka hati i je lah kan..sebelum ni tak pernah masak pun ginger beef kuey teow ni…so i main campak campak je lah sebab tak reti kan..as long as ada ginger and ada beef okay lah tu kan :D
sebab dah lama teringin, habis licin jugak we all makan tadi :-)
ini dia resepi campak campak ginger beef i ni :-)
BAHAN BAHAN
1 paket kuey teow - di cuci dan di toskan
50-100g beef, cooked and sliced thinly
1 ulas bawang putih – di potong dadu kecik2
halia muda ye!, sliced thinly (i suka banyak :D)
some veggies kesukaan anda ( i taruk daun bawang je)
1 biji telur
3 tbsp oyster sauce
4-5 tbsp soya sauce
air rebusan daging tadi
CARA CARA
panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia. kemudian masukkan soya sauce dan oyster sauce, kacau sekejap dan masukkan kuey teow yg telah di cuci ye!
masukkan sayur kesukaan, kacau rata, masukkan garam dan daging tadi serta air rebusan daging (masukkan agar berkuah lah ye…)…akhir sekali pecahkan telur..biar hingga telur masak n kuah agak pekat..voila…siap!
p/s ginger beef kuey teow ni sedap di makan sewaktu panas dan rupanya sungguh tak cantik tau..tapi rasanya sungguh lajat :D
pp/s i tk masukkan tepung jagung pun sbb telur tu pun dah boleh pekatkan kuah :-)
wah wah wah.....ginger beef kway teow dia sebijik cam kedai kat umah I punya!!!kekadang rupa tak mengancam yg sedap sgt tu kan??? ya tak??
ReplyDeleteuish i tau ni sedap ni... tengok pun nampak sedap... basah2 gitu...
ReplyDeletehi yat...
ReplyDeletewaduhhh kembang sat bila dengar ginger beef tu macam kat kedai umah u...eheheee iya betul tu...jangan tengok rupa paras ye! :-D
lady
memang sedap sebab feveret i tuh hehehe...kuey teow ni kena makan masa panas sebab byk gravy dia..bila dah sejuk kureng sikit taste dia sbb dah pekat sgt kan..
zarin, nak cuba ginger beef kuew teow ni for todays berbuka. :p
ReplyDeleteHelena
Zarin! sedap jugak. My girl suka this one. Tapi my boy suka kuew teow kerang you too.... Thanks Zarin... suka betul cuba resipi2 u... sbb mmmg sedap!!
ReplyDeleteHelena
kak helena
ReplyDeleteyour girls can geng w me and your boy can geng with my husband hikhik ;-))