Tuesday, April 13, 2010

100410 - masak lemak cili api ikan masin dengan nenas

 

014

 

 

sangat suka makan ini tapi sangat tak pandai masak dia. selalu sangat pecah minyak je santan tu. sudahnya memang jarang skali masak lemak

walaupun tak cantik rupanya tapi i nak jugak letak resepi simple ni.. resepi ni ada kawan yang bagi sebab i kata i nak version yang paling simple dan senang…hmmm memang simple sungguh resepi ni tapi tak senang sebab i tak pandai jaga api tu..anyway, tengok je lah rupanya…orang kata practise makes perfect kan tp i ni bila dah tak jadi ni malas lah nak practise practise bagai ;-P

Bahan-bahan
  • Ikan  Masin 7 ketul ( i tak tau apa nama ikan masin ni ye! i beli yang dalam packet je..my mom slalu guna ikan talang tp i tk jumpa la pulak)
  • Nenas Sedang 1/2 biji
  • Santan dari perahan satu biji kelapa
  • Cili Api ditumbuk lumat
  • Kunyit 1 inci ditumbuk
Cara-cara
  1. Cuci dan toskan ikan masin.
  2. Nenas dipotong mengikut citarasa sendiri. Rebus seketika nenas tersebut dengan cili dan kunyit  (5 min pun ok)
  3. kemudian masukkan ikan dan santan ke dalam periuk tadi. Masak dgn api yg perlahan.
  4. Biarkan mendidih, kacau selalu supaya tak pecah minyak. Biasanya kalau masak ikan masin ni takyah letak garam.... apa2pun rasa dulu kalau tak cukup tambah garam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails