sangat suka makan ini tapi sangat tak pandai masak dia. selalu sangat pecah minyak je santan tu. sudahnya memang jarang skali masak lemak
walaupun tak cantik rupanya tapi i nak jugak letak resepi simple ni.. resepi ni ada kawan yang bagi sebab i kata i nak version yang paling simple dan senang…hmmm memang simple sungguh resepi ni tapi tak senang sebab i tak pandai jaga api tu..anyway, tengok je lah rupanya…orang kata practise makes perfect kan tp i ni bila dah tak jadi ni malas lah nak practise practise bagai ;-P
Bahan-bahan
- Ikan Masin 7 ketul ( i tak tau apa nama ikan masin ni ye! i beli yang dalam packet je..my mom slalu guna ikan talang tp i tk jumpa la pulak)
- Nenas Sedang 1/2 biji
- Santan dari perahan satu biji kelapa
- Cili Api ditumbuk lumat
- Kunyit 1 inci ditumbuk
Cara-cara
- Cuci dan toskan ikan masin.
- Nenas dipotong mengikut citarasa sendiri. Rebus seketika nenas tersebut dengan cili dan kunyit (5 min pun ok)
- kemudian masukkan ikan dan santan ke dalam periuk tadi. Masak dgn api yg perlahan.
- Biarkan mendidih, kacau selalu supaya tak pecah minyak. Biasanya kalau masak ikan masin ni takyah letak garam.... apa2pun rasa dulu kalau tak cukup tambah garam
No comments:
Post a Comment