Sunday, April 11, 2010

060410 - lempeng berlauk kurma daging

 

ini salah satu kuih kesukaan my other half

before kawin dulu i tak pernah jumpa kuih ni…apatah lagi nak makan ye!

then bila dah kawin, his auntie selalu buat kuih ni n my other half siap suh i mintak resepi lagi…i mintak aje lah kan tapi bila resepi mouth to mouth ni makanya ingat ingat lupa lah jadinya

as for the inti tu i main hentam buat macam inti karipap, cuma i taruk rempah kurma je instead of rempah kari

and for the kulit tu, if i buat kuih ketayap, i guna segala ingredients and method kuih ketayap and if i buat roti jala i guna ingredients untuk roti jala cuma kena masak macam buat kuih ketayap aje lah :-)

and bila dah siap kulit tu, just masukkan inti and lipat macam lipat kuih ketayap and then celup je dalam telur n goreng dlm minyak yang sedikit je sehingga telur kat luar tu garing..itu je lah..

tak nak taruk resepi sebab kuih ni i main hentam je..but anyway, if anybody would like to try, just buat inti karipap and ikut je lah method yang i tulis tu :-)

006

 

2 comments:

  1. Hi Zarin...eh this lempeng berinti looks gd to me la..nanti i nak suruh my sis yg memang tokey epok2 tu make me the inti..then I just need do the ketayap & roll the inti in..pandai tak I? he he..atually kan, i paling malas nak buat inti karipap coz to me cam byk na keje, so tu yg plan nak suruh my sis make the inti for me..ha ha..makan nak, keje lebih tak nak..

    ReplyDelete
  2. hi yat...clever clever babe! owh how i wish i have somebody jugak to buatkan inti n roll the karipap for me..suka sgt mkn karipap but malas nk roll the dough ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails