Sunday, September 26, 2010

biskut dahlia

 017

masih dalam musim raya so, i buat sikit lagi kuih raya sebab kuih raya yang buat before raya itu hari dah habis lincin tinggal tupperware je :-)

heheh buat the easiest biscuits je pun tapikan walaupun resepinya very easy peasy gitu tapikan i rasakan after this i tak nak wat lagi lah biscuits ni gara gara i sungguhlah tak reti nak wat biscuits ni jadi bunga dahlia yang cantik itu

sudahnya herot petot je rupa biscuits ni :D

 

resepinya i guna je resepi yang sama macam i buat biscuits semprit extra long i tu cuma i tak taruk extra 1/2 cup of wheat flour

rasanya enak and gebu tapi sebab tangan kerasku ini susah tul nak buat bunga tu, makanya dah ku bye bye dah kat biscuits ni ye! cukuplah skali ku cuba tau!

okay, here’s the recipe

ingredients

300 gm butter 
150 gm icing sugar
2 egg yolk ( original was 2 1/2 egg yolk but i used 2 gred A egg yolk )
1 tsp vanilla essence
250 gm flour
100 gm corn flour
160 gm custard flour

 

method

  1. sift all dry ingredients together
  2. then in the mixer, beat the icing sugar and butter until fluffy
  3. then add the egg yolk and vanilla essence, continue beating until you get a creamy batter
  4. then add the dry ingredients (i used slow speed – speed 1)
  5. mix well and once all have bee mixed together, off the mixer and leave the batter for 10 minutes
  6. after 10 minutes, press using your desired shape and put a broken cherry on top and then bake in the oven for 17-20 minutes at temperature 175 degree

023

p/s:  jenuh cari rupa biscuits yang ok sikit rupanya semata mata nak amik gambor punya pasal ;- )

4 comments:

  1. Cantik je rupa bunga dahlia i tengok. Tak kisahla rupa bunga dahlia ke, ros ke, orkid ke...yg penting sedap. Org ngap masuk mulut je takde masa nak belek-belek bunga ni cantik ke idak.

    ReplyDelete
  2. unaizah
    betul tu, slalunya ngap je kan..tapi i dah malas nak wat biskut ni sebab lenguh tangan nak tekan and tiap kali tekan asyik tak jadi je...so, malas ler nak wat lagi :D

    ReplyDelete
  3. Salam zarin...
    Sedapnya dahlia... akak suka, anak2 pun suka walaupun just rasa kastard. Dahlia atau akak panggil biskut samprit ni menu biskut warisan, fofuler sejak dulu lagi kan zarin...

    ReplyDelete
  4. Makcik!! I love this kueh!! I want la...pack some for me please!!

    And yes la, cantik je rupanya!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails