Thursday, February 24, 2011

owh mango! owh cheese! owh layer cake :-))

 

 

024

 

kemarinkan encik google telah bawa saya ke sini for my banana and mango smoothie and masa tengah mengingat camner nak buat smoothie tu iya saya main ingat ingat je resepi smoothie tu sebab kengkonon macam ada photographic memory lah tuuuu  and tetiba mata saya ternampak satu post yang ada bunyi bunyi layer cake dan mango pulak…apa lagi, harus di selidik resepi tu kan!

sudahnya lepas habis minum smoothie saya pun dengan jayanya buatkan kek lapis nih. sebab dah malam habis bakarnya so, tak sempat merasa kemarin, semalam je sempat merasanya and sempat jugaklah bawak sikit untuk kengkawan makan petang semalam and everybody lovesss the taste. as for me, of course i love it hehehe ;-)

here’s the recipe ye! thanks a bunch to rima for this wonderful recipe and owh semalam nampak rima tayang another layer cake…hmmm keteringinan nak merasa tu dah datang dah…errr next week lah ye!

 

 2011-02-231

 

Ingredients
450gm butter ( saya guna anchor) 
397 gm condense milk 
250gm cream cheese, room temp
10 eggs (grade A)
150gm sugar
200gm Hong Kong flour
1 tbsp ovalette
100gm Horlick
120 gm preserved mango (slice and cut into smaller chunks and mix it with mango puree..saya cuma guna mango juice ke apa nama tu mango utk buat juice tu, saya guna about 4 tbsp)
2 tbsp mango puree (saya juice tadi juga)
Mango essence (tak taruk pun)
Orange or yellow colouring (saya cuma guna yellow coloring)

  023
Method


Preheat oven 180C and greased a 9 x 9 " pan

 
1. pukul butter, cream cheese and condense milk sehingga putih dan gebu - then set aside.
2. In another bowl.. pukul telur, gula, tepung hong kong, horlick and ovalette sehingga kembang betul
3. then campurkan kedua dua adunan tadi dan gaul rata dengan spatula 
4. bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan satu bahagian di biar pada warna asal dan satu bahagian lagi di campur warna kuning dan mango puree serta mango preserved tadi

5.untuk lapisan pertama, masukkan 6 tbsp adunan warna asal tadi ke dalam baking pan dan bakar pada suhu 175 degree selama 5-10 minit atau sehingga kekuningan..guna api atas bawah ye!

6.then keluarkan dari oven presskan lapisan pertama tadi sebelum masukkan lapisan kedua

7.lapisan kedua adalah lapisan warna kuning dan bakar lapisan kedua dan seterusnya dengan menggunakan api atas sahaja pada suhu 150-175 degree dan make sure pintu oven terbuka sedikit ye! (selang selikan warna asal dengan warna kuning ye!)

8.make sure keluarkan cake dari oven bila dah berwarna kekuningan dan make sure presskan setiap lapisan yang sudah di bakar sebelum masukkan adunan seterusnya

untuk lapisan terakhir, i bakar guna api atas selama 5-7 minit then keluarkan pan tadi dan tutup pan tadi dengan aluminium foil and then bakar lagi skali guna api atas bawah pula selama 10 minit.

siap!

source: bisousatoi

** saya hanya taruk 6 tbsp batter saja untuk setiap lapisan sebab kali ni guna 9 x 9 punya pan, kalau guna 8x8 taruk 4-5 tbsp je ye!

  Collages4-1

25 comments:

  1. zarin,

    i suka sgt tengok kek lapis yg orang buat, tapi kalau nak tunggu I buat, kucing berjanggut pun tak tentu I akan buat.. hehe

    I suka kek lapis rempah a lot! *hint*

    ReplyDelete
  2. wahhhh..kak zarin..
    cantik la kek lapis tu.....
    rajinn betul akak melapis...

    ReplyDelete
  3. shidah
    i pun suka sgt lapis rempah n i've been wanting to ask u, kat mana u beli the rempah for your kek lapis dulu tu? i nak try buat your recipe tu but so far i still tk jumpa rempah yg kena kat my tekak. nanti i dah buat, i hantar kat u separuh ye :D


    mas
    dulu akak suka makan je tp sejak dua menjak dah reti melapis ni asyik nak buat sendiri la pulak..baaru puas hati nak makannya hihi

    ReplyDelete
  4. Wah wah wah...cunlah the layered cake! Loved it ;)

    ReplyDelete
  5. zarinnnnn
    naaaakkkkkk...*sambil tutup muka*
    tengok gambar je dah tau sedap
    akak suka mango...suka cheese
    kira lengkap aaarr...huhu

    ReplyDelete
  6. omg omg omg..I can feel the taste on taste bud ni..msti sdapppppp

    ReplyDelete
  7. Uii..terernya u..
    kalaula akak pandai buat kek berlayer-layer cenggini..confirm akak bukak kedai..hehehe

    ReplyDelete
  8. love
    u shud try baking ths layer cake..the taste is superb babe!


    kak kasih
    nak ye kak, nanti saya hantar umah akak...
    bg add ye kak!


    qiela
    sedap... cepat dtg umah amik ada sikit lg ni :D


    kak azmiezas
    kalau akak bukak kedai kek lapis, hari hari saya order ngan akak je lah ye kak :D

    ReplyDelete
  9. woowww.....bunyi sungguh sedap kombinasi nyer tu..fuhh..dah le lawo warne nyer tu..nyumm nyumm..telan air liur je la saya kak...hehe

    ReplyDelete
  10. mmg tabik spring kat u ghajennya melapis,bak kata shidah kalau tunggu ai kuncing bertanduk ler jwpnya

    ReplyDelete
  11. Salam Zarin..
    Wah cantiknya...
    Wah rajinnya..
    Wah sedapnya..
    Bila nak bagi cuba rasa???
    :)))))

    ReplyDelete
  12. zarinnn.... kalau sebelah rumah, minta dah ni..
    saaangat la rajin kamu lapis melapis ni ;)

    ReplyDelete
  13. hahahahah..klau free i dtg..xpe..nnti nk kne berguru dgn u lah sis..LOL

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Zarin...

    Adussss! Sedapnya...Cantiknya Lapisan Kek Tu...Tergoda Kak Lin...Raya Nanti Boleh Kak Lin Order...

    ReplyDelete
  15. Zarin.....

    Tolong!!!! Tolong!!! Tolong share sikit kek ni wahahahaz. I punya choc cheese masih ada lagi terperuk dlm freezer dah jenuh dah kita memakannya. Selagi tak abis selagi tu lah I tak akan bake a cake :D

    ReplyDelete
  16. izah
    memang sungguh kena combination ni
    nanti cuba lah wat izah..senang je...ikut je resepi tu sure menjadi


    chik mi
    aci tk kalau i lukis je kucing bertanduk tu? ekekeke

    naz
    bebila pun buleh ...errr selagi stock masih ada


    qiela
    haaa datang je la..itu hari akak simpan tp qiela tk dtg, then akak bg org lain ler


    kak lin
    boleh je hihi



    anie
    i pun still have the cappucino layer but i buat jugak yg ni..stock byk2 dlm freezer, nanti senang nak mkn choose je yg mana satu hihi

    ReplyDelete
  17. dengan mangonya dengan cheesenya sure sedap giler ni kan..

    ReplyDelete
  18. kak zarin! nk jugakkk...ada lagi tak kak?...hehe sedapnya...memang tabik ler kalau akak yg melapis ni...bg ler petua cam ner nk kasi lapis lawa2 cam ni kak.

    ReplyDelete
  19. lady
    memang sedap combination ni


    nieza
    ada lagi...meh ler datang sini hikhik :D
    nieza, akak taruk lapisan tu guna sudu je then bila dah habis bakar selapis tu akak presskan sikit lapisan tu biar keluar segala angin dlm kek tu..tu je lah..actually masa bakar slalu berdebar kot2 lapis tu tk cantik hihi

    ReplyDelete
  20. zarin, weekend ni kita nak cuba buat recipe ni ya..kalau jadi kita paste kat blog...wish me luck..apa-apa pun...layer cake that day sangat yummy!TQ!

    ReplyDelete
  21. shasha
    cuba lah..apa apa call me ye! itu hari masa kak jun 1st time try pun asyik dok bercalling calling sampailah kek tu masak..

    ReplyDelete
  22. tis layer kek is so very sedappppp!!!!! tengkiu so very much zarin!! tak sabau nak oder seketul. bleh ye.. :)

    ReplyDelete
  23. Terbaek daripada ko.....hubby aku yang makan kek lapis sampai habis yang aku tapau dari rumah kak jun tu...:-((

    ReplyDelete
  24. june
    u r most welcome ;-)
    boleh jer, nanti lemme know which flavor u want eh


    asilah
    itulah hari tu aku weng sikit, patutnya bawak byk lg,tp aku pi tinggalkan je kat rumah sbb aku dah lambat actuallynya..hah, pecah rahsiaku :D

    ReplyDelete
  25. SALAM. Just to point out again... this recipe originates from my blog, heheh...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails