a few days ago ada bercakap cakap over the phone dengan kak jun yang baru je buat kek fondant handbag lv untuk pengunjung bertuah tu about blueberry cheese layer cake ni
pastu kak jun dah siap tayang dah layer cake ni kat fb dia…hmmm bila dah nampak tayangan perdana tu, mula lah datang meroyan nak makan blueberry cheese layer cake ni hahaha sebabnya all this while tiap kali the other half ke kuching, blueberry cheese layer cake ni is a must buy item for me ye! hikhik cake lain i tak kisah, tapi i nak jugak blueberry cheese layer cake ni sebab sedap u…….
dah lama the other half tak ke kuching, so itu yang angin meroyan nak makan ni datang balik ni
so, apa lagi mula lah membuat and memakannya dengan jaya ye!
here’s the recipe
source: bro rozzan
Bahan-Bahan
450 gm butter – i used anchor unsalted
250 gm Philadelphia cream cheese
1 tbsp ovalette
170 gm gula halus – i used 120gm
10 biji telur
1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis – i used 300gm
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
250 gm blueberry pie filling
1 sudu teh esen blueberry (optional) – i didn’t hv purple color so, i used 3 tbsp blueberry essence
sedikit pewarna ungu – i didn’t use
Cara Cara
1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh blueberry pie filling, esen blueberry dan pewarna ungu. i buat 3/4 plain and 1/4 lagi di campur dgn blueberry filling sebab bila campur filling tu, batter ni akan jadi lebih kurang sama dengan plain batter tadi
7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7”, 8”x8” atau 9” x 9” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius. i guna loyang 8x8 and tinggi cake ni muat2 je loyang ni
8. untuk lapisan pertama, ambil 2 senduk (i guna 5 tbsp) adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. i bakar selama 7-10 minit
9. Utk lapisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Ambil 2 senduk (i guna 5 tbsp) adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.
10. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan ( i guna 5 tbsp) blueberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.
11. utk lapisan terakhir, bakar selama 15 minit menggunakan api atas bawah dan i balut pan tadi dengan aluminium foil setelah 7 minit bakar dan sambung sehingga habis 15 minit tadi
Nota:
Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain 1 ungu, terserah pada kreativiti dan citarasa anda
i buat 2 plain and 2 blueberry
masa untuk bakar selapis selapis tu bergantung kepada kepanasan oven masing masing ye! i bakar selama 7 minit untuk setiap lapis
owh, before i forget, here’s and award from love yang baru je celebrate birthday tu.
to love, thanks a bunch for this award and here’s the blueberry cheese layer cake just for you ye! hope u like it ;-)
Here I've come for that lovely layered cake!!! Looks soooo inviting ya! Lucky me, I got a slice ready! hehehe ;)
ReplyDeleteBrought U some Mousse Pudding as well ;)
akak..saya pun suke kek lapis blubery tu..kalau akak saya balik semenanjung mesti kirim punya.. buat sendrik? huhuhu..mintak akak nyer sikit
ReplyDeleteAmboi Zarin....cantiknya kek tu :) perfect lah. Mcm gini arh kita kat perantauan (east & west malaysia buat zarin...hehehz) nak makan aper semuanya kena usaha sendiri.
ReplyDeletehi love
ReplyDeletehaaaa sudah kenyang ye!
izah
sedap kan lapis blueberry ni... ok ok nanti akak poskan..haa mana address nya? ekeke
anie
i tambah sikit lagi, sebab mak jauh, so kena lah masak sendiri bila nak makan kan! hehehe asyik nak makan yg mak masak je i ni :D
yr lapis is perfecto! menawan kalbu! pos ke melawati sket bleh :D
ReplyDeletewow! dah terer melapis la u nih! mmg perfect!!
ReplyDelete