we are heading to kuantan in a short while and tomorrow pulak nak singgah at my inlaws house before heading to kijal. errr i know i dah lambat but i need write about this…hah this is another sengal story of me :-PP
first, i baked this cream puffs sebab nak habiskan cream cheese yang dah bersidai kat dalam fridge tu adn boleh di buat bekalan sepanjang jalan kan..owh! i love to eat dalam keta kalau nak ke mana mana ye!
skali tak perasan oven punya temperature, my pastry macam terlebih bakar..lantak lah labuuuu
then, i baked this CBBS sebab nak bawak balik rumah mentua kan and ingat nak bagi kawan i rasa sikit…memang sengal sebab patutnya nak bakar dlm dua pan tp i pi taruk dlm satu pan je..pastu i terlebih taruk baking soda…haishhhh terasa rasa baking soda tuh tau!
sebab tak bakar dalam dua pan, so kena lah potong menda alah ni kan…hmmmm nasib lah ye sesiapa yang dapat tuh
makcik memang sengal sikit tadi pagi :(( sorry ye!
and here’s the cream puff recipe. thanks kak jun! sedap walau pun i terlebih bakar hikhik
Bahan2
200 ml air
25 ml susu segar (optional)
80 g butter
1/4 tsp garam
1 tbs gula castor
170 high protein flour (tepung roti) (saya guna tepung gandum biasa je)
3 - 4 telur (masuk satu persatu) (saya masukkan 3 biji telur gred A je)
Filling
1. Cream cheese
150 g cream cheese
70 g butter
100 g icing sugar
(putar sampai gebu semua bahan dan masukkan dalam piping bag)
Hiasan
Buah-buahan seperti kiwi, strawberry,
Cara Membuatnya
1. Campurkan air + butter + susu segar + garam + gula castor dalam periuk dan masak atas api (sederhana) sampai semua cair dan sebati.
2. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sudip kayu sampai adunan tidak melekat di sekeliling periuk.
3. Tutup api dan biarkan adunan sejuk.
4. Kemudian pukul telur dengan mixer kelajuan sederhana. Masukkan satu persatu dan jaga kelikatannya. Agak-agak likat tapi masih kental. Cukup. Maknanya kalau hanya 3 biji telur sudah kental dan likat, ok. Jangan sampai adunan jatuh laju apabila di kaup dan angkat dengan sudip kayu.
4. Pasang nozel size besar bentuk bintang (close star tip) pada piping bag.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
6. Sapu butter sedikit pada dulang pembakar. Paip adunan.
7. Bakar lebih kurang 20 min. Suhu 170 c.
banyak pulak gambar…tak jadi punya pasal, ku tayang gambar bebanyak hahaha :D
have a nice weekend peeps!
Zarin
ReplyDeleteSelamat jalan ...
I pun GEMAR makan dlm keta bila berjalan jauh tapi cik suami tak sker, hehe. I kan, kalau nak travel, takdelah kudrat nak membakar bagai. Baguslah you ..
akak..cream puff ni mmg standard ke klu sejuk dia jadi liat kak? nk jugak try. tak pernh try buat lagi.nmpak sedap tuu
ReplyDeletewow filling cream cheese belum pernah try...boleh la try pakai resepi u nih hehehe... ;)
ReplyDeletehuhu... cream puff iteww... semlm nampak kat TLC channel kot (man V Food .. ke Food V man tah .. haha), dia mkn cream puff yg besarrrRR punya .. berat 1/2 pound each... sgt la yummeh nampak. hari ni nampak u punya pulak. adoii...
ReplyDeletenok kelik ganu ye?
ReplyDeleteselamat jalan....careful dijalan raya...
rendu nak tengok pantai...huhu
wah sunguh menarik itu cream puff...walaupun terlebih bakar, tapi nampak ok je...yg penting sedappp
saya selalu gak wat cream puff ni kalau teringin...x ssh pun kan...tp sy x pkai susu la...hehe..suka mkn dgn kaya :)
ReplyDeletesedapnya...sedap...zarin rasanya kalau terlebih bakar pun ok kot..kira cam garing le kan...
ReplyDeleteCS
ReplyDeletei membakar sebab malam sebelum tu i tk sempat membakar untuk mak mentua i..itu pasal lah kena membakar bakar lagi hihi
anyway my husband pun tk gemar i makan2 tp dia terpaksa relakan sebab if i tk makan i will tidur je hahaha :D
izah
err liat ke? tk pernah lg kena liat liat ni? hihi ke puff tu tk sempat liat akak dah habis balun suma kot ;D
Bitt
try la.. i suka
ain
i ni memang hantu cream puff..nasib tak ternampak kat TLC tu :D
kak kasih
kelik kemaman kejap je..
cahaya kekasih
ha ah, menda alah ni senang je tapi malas nak membuat sebab cepat sangat habisnya nanti hahaha i ni suka sgt mkn cream puff
shasha
ha ah garing sikit tapi kena makan masa tu jugak la sebab kang bila sejuk part garing tu tk sedap lak
zarin, dapat tak the cream puff with the ingredients.. i suke makan tapi tu laahhh, kalau banyak sgt, sapa nak makan? hehehe
ReplyDeleteDLL
ReplyDeleteeeeei memang dpt banyak...penat i makan :D