mesti yang garing garing so that bila di kunyah tu akan berbunyi krup krap krup krap
kalau tak garing, mesti dia takmo makan tempe tuh… saya pulak tak kisah memacam mana pun saya suka jek tempe tuh
tadi saya masak lunch…haaa jangan tak tau dah 2 hari berturut turut saya masak lunch ye! ehehe itu pun nak kecoh..oooh mestilah sebab saya ni kan jaaarang bebenor masak lunch and bila dah 2 hari berturut masak lunch, mestilah nak kecoh kan!
anyway, kena masak lunch sebab encik suami bekerja di rumah dan sibuk sangat sampai takleh nak ajak makan kat luar, sudahnya saya sebagai isteri mithali haruslah memasak lunch untuk dia dan jugak saya pun boleh makan skali kan hihi :-)
ini resepinya ye!
BAHAN BAHAN
- 10 Udang (di cuci dan toskan)
- 1 keping tempe (potong dadu / kecil2)
- 1 biji cili merah di potong serong
- 1 biji bawang besar di hiris nipis
- 1 inci halia di hiris nipis
- 3-4 tbsp cili giling (cili ni saya dah blend siap dengan bawang merah dan bawang putih ye!)
- gula dan garam secukup rasa
- minyak untuk menggoreng
CARA CARA
- Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing – angkat dan toskan
- guna minyak yang sama, tumis cili merah, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga naik bau.
- Then masukkan cili blend tadi dan tumis lagi hingga cili hampir garing.
- Then masukkan udang, tumis lagi sehingga udang hampir masak
- masukkan garam dan gula secukup rasa
- kemudian masukkan tempe dan gaul biar sebati
lagi garing lagi best..
ReplyDeletekrup krap krup krap..
wow sedapnya lauk akak ni...nk tompang lunch boleh??..hehe suka mkn tempe goreng gitu pun sodap..:)
ReplyDeleteSalam Kak...Wahhhhh....Canteknya udang tu dok posing....Minta cikettttt....
ReplyDeleteAkak, saya ada award untuk akak, nanti datang rumah yaaaaa.....Jangan lupa tawwwww
Zarin
ReplyDeleteAsyik maksyuk I menenung tempe n udang itew (walhal tadi baru makan tempe versi lain).
I tiap hari masak cuma waktunya aje tak sama orang. All depends on TB's work schedule.
kak kasih
ReplyDeletemacam lawan lawan pulak bunyi krup krap tu ye kak!
nieza
sama lah kita..goreng kosong pun sodap :D
sue
owh ok..nanti akak datang amik ye
thanks ye!
CS
u makan tempe versi camner tuh? i masak dinner je tp itu pun yg sehabis simple jek
Zarin
ReplyDeleteI makan tempe masak sendiri ie goreng kicap moist2 gitu n lemak tempe bubuh kacang panjang, cili hijau n udang.
Tempe yg baru dimakan tu adalah tempe dari ayam penyet. Makan tu pun sebab ada cilinya.
CS
ReplyDeletei love tempe goreng kicap n lemak tempe bubuh kacang panjang n udang tu tp i tk pernah masak mcm tu sbb my hb tk mkn, so kan, kalau jumpa kat kedai, i mesti akan makan mcm there's no tomorrow hahaha :D