Friday, April 15, 2011

kepingin sangat sangat

 

 

009

 

 

nak makan kek lapis durian hokkay! tak nak kek lain, nak kek lapis durian jugak… haiii tak tahan kepingin maka i gagahkan diri pi beli durian..iyyyya i yang tak suka makan fresh durian tu pegi beli durian uuuuuu…. can u imagine camner rupa orang yang tak suka makan and bau durian beli durian…hmmm rupa dia macam i lah hahahaha :-D

anyway, akhirnya i berjaya siapkan kek lapis durian ini tapi elok jek habis bakar i takde selera nak makan sebab i rasa kepala i berpusing pusing pening dengan bau durian tuh…. sudahnya tadi pagi baru i merasa a piece of it then a piece became 2 pieces and so on..i don’t want to tell lah berapa pieces i makan tapi i tell you banyak hokkay!

004

this durian layered cake is so sedap sangat bagi i tau! this morning i had brunch with a friend, so i brought some of it to be shared with her yang memang hantu durian..hmmmm dia pun kata lajat bangat..and dia habiskan satu tupperware tu ye! eh, tupperware kecik je hihihi

ok, here’s the recipe… i amik ni from rima..thank you so much for sharing this wonderful recipe…hmmm now i know why she said her mom can eat and eat this cake secretly..it is so addictive okay! once u start, u cannot stop  tau! errr itu i n my fren laaa…org lain tak tau la pulak ye :D

 

 Collages1

source: bisousatoi

originate recipe in oz and sebab i kurang fasih pakai oz ni maka i tukar ke gm ye;-)

ingredients

A) 
450 gm butter
4 tbsp condensed milk 
390 gm durian meat (mashed)


(B)
20 egg yolks
6 egg whites
1 tbsp ovalette (saya tk taruk, substitute dengan 1 tbsp fresh milk)
280 gm caster sugar
155 gm self raising flour
1 tsp vanilla essence or durian essence (yang ini saya tak masukkan

** saya buat separuh adunan dan bakar dengan 7x7” pan

 
Method

Using stand mixer,

Beat ingredients (A) till light and fluffy.. put it aside

In another bowl whisk ingredients (B) on high speed till thick and double in size


Lower speed, add (A) into (B) and continue to whisk till incorporated (1 min)


Scoop batter using 3 tbsp ( saya guna pan 7 x 7 inci) for each layer and bake 1st layer using upper and lower fire. bake for 7 minutes at 175 C

the second layer onwards – use grill mode or upper fire only! bake for 5-7 minutes depend on your oven ye!

and last layer should be bake using grill mode for 5mins and then cover the pan with aluminium foil and bake again for another 10mins using upper and lower fire.

 

005

19 comments:

  1. saya nak makan lapis durian ni..tapi maleh tul bab me'layer'...bg sikit kak zarin punye tuh...hhihiiihiii

    ReplyDelete
  2. alamak..kek lapis doyan lak....
    pengsan tengok kek lapis tu sebab cantik sangat layer tu....
    rajinnya akak ni melapis....
    mas reti melapis lapis ni..
    mas buat kek doyan jer...
    jom tukarrrrr...

    ReplyDelete
  3. hani
    haaaa esok tunggu depan pintu pagar..nanti dtgla abe posmen tu bwk kek lapis duyan ni :D


    mas
    wake up! wake up! errr ke masih pengsan ni? hahaha :D
    eh, boleh je kita tukar..bila nak jumpa eh? hihi

    ReplyDelete
  4. zarin,

    I think my hubby would love this! nanti musim durian i nak buat la :D

    ReplyDelete
  5. you tahan ek melapis kek eh.. bagus u ni.. leh start buat bisnes...

    ReplyDelete
  6. kemas kek lapis u zarin..i masih lom try2 buat kek lapis nih.. mana itu mojo eh? hehe

    ReplyDelete
  7. wah sedaaap nih:)
    atie pun buat kek durian jgk ptg td hehe

    ReplyDelete
  8. kak sedapnya kek doyan ni...bai mai ler sini skit...adehhh terliur sokmo jer bila nengok kek lapis akak tau..

    ReplyDelete
  9. shidah
    i rasa i hv to bake lagi ni..tkleh tunggu musim durian la sbb td hb balik n rasa kek ni..dia suka...dia kata macam lempok versi bakar hahahaha ntah apa2 dia tu :D


    DLL
    hihi mcm tau2 je you ni eh.. secara tk sengaja ada la beberapa orang orangan yg dah order kek lapis dari i ;-)


    RC
    nanti i tiup sikit kat u ye :-D


    atie
    kesamaan lah kita ye atie ;-)


    nieza
    ha nanti nanti akak pos ye ;D

    ReplyDelete
  10. zarin....cer cerita cane rasa dia (msti la rasa durian kan)...hehehe...buat terlioq je memalam neh tau..bila la angin kus2 rajin akak nk melapis neh nk datang...mcm mlm neh semangat gila nk melapis...bila esok nak buat...erkk..malasss....hehehe

    ReplyDelete
  11. hantar rumah sket bleh...hihi (dengan muka tak malunya)..

    ReplyDelete
  12. Assallamualaikum
    Nk sikit Zarin... Tak sempat nk mendoyan lg huhuhuuu..

    ReplyDelete
  13. fren dear..

    sungguh terharu atas kesungguhan u..
    tak mo bagi kat i sikit pun tak pe,
    tapi poskan dekat i semangat mebaking u babe.
    i tengah down nih..

    btw, jamie tu nanti kite bagitau tajuk yang mana available. fren kite sibuk ngan kuliah..
    wait aa.. hehhe

    ReplyDelete
  14. mak Qis
    ahaha pandai pun, memang rasa dia amcam durian ;-)


    shasha
    eeii youuu itu hari masa u call lupa plak nak suh singgah umah amik kek ni..masa tu ada lg sikit..now dah habis dah hihi


    naz
    alaaa dah habis la dear


    hann
    pooooh ni i dah tiup dah ni hahaha

    okay, kita sabar menunggu pakcik jamie datang nih :D

    ReplyDelete
  15. qiela
    anda suka? hihi saya pun suka :D

    ReplyDelete
  16. Salam, just to share, this recipe is from my blog, heheh.

    ReplyDelete
  17. Btw, my latest creation is Kek Lapis Lempuk Durian. Jom tgk kat my blog..

    ReplyDelete
  18. BR
    oh ye ke? thanks a bunch for sharing it...love it so much ;-))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails