Thursday, April 7, 2011

lemon cake, lemon syrup and lemon coffee?

 

 

 021

errrr mana ada coffee taruk lemon kan? hikhik, actually i suka sangat kalau dapat makan any types of cakes dengan minum coffee ye! lajat aje rasanya kat tekak i nih..errr walaupun kengkadang tuh tak tahan sakit kepala sebab terlebih minum coffee tapi bila ada cake mesti nak kena ada coffee jugak lah ;-)

well, lemon cake tu i buat 1-2 hari before ke kuantan kot. ntah tak ingat buat hari apa tapi yang i ingat, i balun makan kek tu waktu petang and the next day pulak i balun makan as breakfast pulak…memula makan waktu petang tu i makan kek tu ngan lemon syrup tapi esoknya masa breakfast tu i pi makan ngan cream cheese yang i buat for my cream puff tu sebab my lemon syrup dah habis daaa

anyway, here’s the recipe..sorry tak ingat amik kat mana tapi rasa rasanya from “donna hay’s simple recipe” kot..

 

Ingredients

125g softened butter
1 cup caster sugar
2 eggs
1 cup sour cream (saya guna yogurt je)
1/4 cup lemon juice
1 tbsp grated lemon rind
2.5 cups self raising flour
1/2 tsp baking powder


method

1. Preheat oven to 180˚C. Grease and line a 9" cake tin.
2. Cream the butter and sugar together.
3. Add the eggs and beat.
4. Mix in the sour cream, lemon juice, rind, flour and baking powder. Pour into the cake tin.
5. Bake for 40 minutes or until cooked
6. Leave to cool for 5 minutes, before removing to a rack over a plate.

2011-04-01

 

as for lemon syrup

yang ni i main agak je sebab ada sebijik je lemon so i grate the lemon zest tu (habiskan sebijik tu ) and then perahkan juice dari lemon tadi  
2/3 cup caster sugar (kalau nak manis lagi, sila tambah gula lagi ye)
1 cup water

 

caranya

masakkan air dan gula hingga mendidih dan gula hancur, then masukkan zest dan lemon juice tadi. biar hingga agak pekat sikit then tutup api.

syrup ni boleh di simpan dalam peti sejuk and boleh jugak if nak buat air minum ye! pandai pandai lah tambah air ke ice ke ikut kesukaan diri sendiri lah ye :D

 

013-1

13 comments:

  1. Zarin,

    Finally, u're back!! berapa hari dah rumah u sunyi sepi je. best tak pegi terengganu? sempat lagi bake lemon cake :D

    ReplyDelete
  2. shidah
    cake ni baked b4 pegi itu hari :D
    ish macam2 ada...hahaha paling best sebab i boleh tidur bebanyak :D
    paling tk best, my phone mengong pi rosak masa kat sana... huhu :((

    ReplyDelete
  3. sis, rindunya kat ur blog..hehehehe lame dah x singgah,...

    ReplyDelete
  4. akak..meh tukar ngan kek coklat mas...
    sedappnya tengok kek akak ni...

    ReplyDelete
  5. ooo jalan2 ke.. mana ole ole..
    kek .. sedap nampak tu

    ReplyDelete
  6. zarin,

    iced lemon coffee exists tau heheh i penah minum..sedap je kat tekak nih heheh

    anyway, sana sini tgk org bake lemon tak pun durian cake.. terpengaruh2x..hihi

    ReplyDelete
  7. Uish geramnya tengok lemon cake!!! Feel like grabbing some over now ;)

    ReplyDelete
  8. qiela
    i pun baru masuk rumah sendiri ni hihi
    eh, u dah balik kl? ke masih di BKK?


    mas
    boleh boleh hihi akak ni pantang dengar apa2 yg ceklat :D


    izah
    saja buang masa ikut hb kejer..sudahnya dia kejer, akak tidur je kat hotel tu :D


    RC
    oh ye ke? kat mana u minum? harus i cari jugak



    love
    ooops sorry, sudah habis daaa :D

    ReplyDelete
  9. dah balik KL dah.hehehe n malam ni nk balik JB dah..esok nk ke Singapore pulak.hahahahaaha eh, i nk order something from ur kitchen..nnti I text ya.hehehehe

    ReplyDelete
  10. qiela
    wahhh jenjalan je awak ye! ish i pun patutnya nk ikut my hb ke jb n singapore nxt week tp hasya pulak exam...dah lah ths wk hasya dah ponteng skolah..so, nxt wk tk buleh itot lerrr :((

    ReplyDelete
  11. zarin, nanti I kasik recipe..huhu

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikumwbh...
    Just want to let u know..you have been recognised:)

    I have award for you sis! sudi2kanlah pick it up:)

    Jazakillah

    ReplyDelete
  13. RC
    okay..i tunguuuu :-)


    ayu
    dah amik dah..thanks dear!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails