itu hari i mencuba buat lapis rempah ni gara gara i tak puas makan kek ni masa kat rumah my aunt itu hari
recipe ni pulak dah lama i dapat dari sorang kakak ni tapikan tak pernah lah pulak nak mencubanya sampai lah baru ni tau!
sebab i malas nak menggoogle recipe baru, so i buat try je lah recipe ni tapikan bila dah buat tu baru i noticed yang dia tak bagi temperature berapa tau! so i buat je lah macam i dok buat kek lapis yang lain tapikan, jenuh jugakla i kena tukar2 temperature tu sebab asyik nak terhangus je kek i ni ;D
dah dekat last last layer tu baru i dapat temperature yang betul
tastewise cake ni…boleh tahan tapi tak sesedap macam yang i makan kat rumah my aunt tu…so, after this kena lah mulakan misi mencari recipe lapis rempah yang lain pulak ni
okay, i taruk je lah resepinya kat sini ye!
Bahan bahan
(A)
250g butter
150g caster sugar
15 egg yolks
180gm condensed milk - i used 150gm je60g flour – i used hong kong flour
2-3 tbsp mix spice
2 egg whites
Method
1. whisk butter, sugar and condense milk till fluffy.. add egg yolks one at a time and continue to whisk till well combined and then add the flour and mix spice…set aside
2. then in another bowl.. whisk egg white on high speed till it turns soft/hard peak.
3. then, fold in egg white mixture into the flour mixture
4. Greased 8x8 cake pan and bake the first layer using upper and lower for 7 minutes using temperature 175C..turn down the temperature to 125-150C for the second layer and next…make sure use the grill or upper fire only ye! bake for 5 minutes each and for last layer i baked using the upper and lower fire for 15 mins (7 mins into baking cover ur pan with aluminium foil so as to avoid ur cake turns too dark)
Rase rugi x terjah your house smalam mase pgi wedding..klau x bleh rase your cake yg ni plak..LOL
ReplyDeleteWowww wweeeee Zarin, rajinnya buat kek lapis ;) dkt rumah rima ada byk resepi kek lapis yg sedap lagi menggiurkan...hehehez. I dah pernah buat, laju jer hb ngan jannah mkn....
ReplyDeletewahh zarin, cantiknya kek lapisss...suka tengokk..rajin zarin melapiss yer..
ReplyDeleteAhhhh that's one lovely layered cake! I'll never be able to layer! :D
ReplyDeletekalau i buat confirm hancus ni.. hehe.. tapi u buat nampak neat gitu..
ReplyDeletezarin, u suka kek lapis rempah yek? cuba recipe kek lapis rempah kat my blog. the recipe was given by aunty asiah shamsudin, dulu selalu keluar dalam majalah jelita.
ReplyDeletezarin..
ReplyDeleteu ni super rajin lah babe.. takat la ni i belum teruja lagi nak melapis.. tunggu nak buat azam baru tahun depan.. nak melapis.. heheh
qiela
ReplyDeletetk rugi la dear...akak tkde kat rumah ponnnn, kek tu pon dah habis ;-)
next time dtg ye!
anie
i memang hantu kek lapis but i tk suka yg byk kaler mcm kek lapis sarawak tu...yg mcm2 ni je i suka
btw, i dah pernah try a few from rima's blog..memang sedap n feveret i lah tu
mas
tk rajin pun kena merajinkan diri sbb diri sendiri yg suka mkb ;-)
love
dulu pun i rasa mcm tu but then once dah try, i don't mind la pulak lelama melapis ni
lady
no lahhh sura lagi neat dari i ni...i ni byk kelam kelibut sikit
shidah
ok, nanti i pi cari kat blog u ye!
hann
tkde la rajin mana pun...rajin nak makan so, rajin jugakla membuatnya :D
errr itu azam i tahun ni kot...itu pasal asyik melapis je tahun ni hikhik
dengan muka tak malu nak mintak sket bleh? :p sungguh tidak kurajin melapis.. tp sungguh kusuka kek lapis rempah. by far, x jmpa lagi yg betul2 best tp nk buat sendiri aduhai..
ReplyDeletejune
ReplyDeletei pun blm jumpa lg resepi yg betul2 sedap ;-)
wah! dah bley jd tokey kek lapis nih zarin... cantik beno ler lapisannya... suker sgt yg lapis berempah nih! klu dekat dah assalamualaikummmmm.... hihihi
ReplyDeletehana
ReplyDeletewaalaikumsalam...nanti i poskan kek lapis rempah ni ek :D