Wednesday, December 1, 2010

satay ayam sudah tukar jadi ayam hitam

 

 

 2010-11-301

sebab dah nak balik kampung dah, maka godek godek je apa yang ada dlm fridge

asalnya ayam ni di marinate dgn rempah untuk satay tapi sebab tetiba tk terasa nk makan satay maka ayam tu jugak ku gorengkan ala ala masak hitam ni

 

tkleh nak cerita panjang, banyak lagi benda tak siap, esok dah nak bertolak balik kampung

here’s the recipe

 

Bahan-bahan:
Ayam – di potong kecil and marinate in rempah satay but boleh je sapu garam kunyit je – goreng  and ketepikan
Bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
Serai - diketuk
daun kari
Halia – di mayang halus
Bawang besar 2 – di potong bulat satu n satu lagi di blend
Bawang putih 2 biji - blend
Cili kering 8 biji – di blend
Cili hijau – di hiris nipis 
Sos tiram 
Kicap 
Serbuk lada hitam
Gula
Garam

Cara 
Tumis bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan serai,halia dan bawang yang di potong bulat serta daun kari hingga naik bau. kemudian masukkan bahan blend, tumis lagi hingga wangi dan garing. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air then masukkan sos tiram, kicap, serbuk lada hitam dan garam gula secukup rasa.
tutup api

 

pastu boleh di makan dengan nasi dan kangkung goreng belacan ni :D

015

5 comments:

  1. zarin, balik kampung esok yer, sama la kita, mas pun balik kampung esok....
    zarin, sate tu tetap nampak menawan...janji sedapp..

    ReplyDelete
  2. mas
    owh! kita kesamaan lah ye!


    love
    i love the kangkung belacan hihi

    ReplyDelete
  3. mengangkung tak ajak i .. heheheheh

    ReplyDelete
  4. cik lurpak
    lupa nk ckp i mengangkung sebab terliur tengok you mengangkung le hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails