errr, actually belum pack satu benda pun lagi ahaksss! over betul minah ni ye! tak sabar sabar nak balik kampung ;-O
anyway, as promised here’s the fondant recipe ye!
BAHAN A
Sekilo aising sugar (beli dari baking shop sahaja dan ayak tiga kali)
BAHAN B
5 tsp gelatine serbuk
2 tsb liquid glucose
1 tbs gliserin
1 tbs shortening
1/2 tsp cream of tar tar
Cara Membuatnya
1. Isi serbuk gelatine dalam mangkuk atau mug yang diisi dengan 1/4 cawan air kosong.
2. Setelah gelatine kembang (dalam 30 saat sahaja), masak di atas api sederhana sahaja menggunakan teknik double boil.
3. Biarkan gelatine fondant masak sampai jernih warnanya (dalam 2-3 minit sahaja) dan masukkan liquid glucose.
4. Kemudian masukkan gliserin pula.
5. Setelah semua bahan ini sebati, baru masukkan shortening. Biarkan ia cair sepenuhnya (dalam seminit dua).
6. Akhir sekali masukkan cream of tar tar.
7. Biarkan atas api lagi beberapa ketika dan angkat. Tuang ke dalam bekas berisi gula icing dan uli sampai menjadi doh (macam doh tepung biasa). Kalau menggunakan electric mixer, sapu mangkuknya dengan shortening, tuang icing sugar dan masukkan adunan gelatine tadi dan uli dengan kelajuan sederhana.
(tsp - camca teh atau tea spoon)
(tbs - camca besar atau table spoon)
resepi ni i dapat from kak jun masa i pi blajar rose fondant tu last year…dah lama dapat, tapi baru now sibuk nak buat roses ni….errr dulu dah pernah buat setakat 2-3 ketul and then datang pulak mood M.A.L.A.S nak berfondant fondant ni so i stop aje lah…now, bila dah lama tinggal mula lah terpikir kenapa lah itu hari malas betul nak bermain main dengan cik fondant ni ;-)
tak mo cerita panjang, moh kita tengok gambar ye!
dari naked cupcakes ke cupcakes yang dah comel lotte pakai make up ye! comel ke? errr comel lah tu bagi i yang tak pandai mendeco deco ni :D
the vanilla cupcakes tu i guna resepi yang ni and resepi buttercream tu pulak i guna je yang ni
and here’s the hantaran cupcakes…i just buatkan pink and white roses je
till then, kami nak balik kampung…see you when i see you okay!
owh! baru ku perasan, dari kek ke baju anak, ke tudung ku sumanya pinky pinky gituh :P
terjojol bijik mata aku melihat keanggunannya! arghhhhhh.... geram geramm...
ReplyDeletekek cantik, deco cantik, hantaran cantik, mak cantik, anak pun cantik.
ReplyDeletesemua-semua cantik!
have a safe journey!
cantikla fondant tuh..seresly i x pernah lg try buat fondant2 ni , tatau jg ke tak..nmpk mcm senang je..kena try ni :) happy holiday!!! ehe...
ReplyDeletehana
ReplyDeletemuahaha jangan u, takut i nanti :D
dah taruk resepi fondant tu, dah buleh ler buat nih...nanti u buat la bunga sakura tuh pulak ye! ;-)
hann
ReplyDeletethanks..ehehe suma cantik ye!
rina
cuba lah buat fondant tu and kalau uli ngan tangan kena betul2 kuat and kalau u ada electric mixer yg besar mcm kitchen aid tu senang, kejap je siapnya
wahhh cantik! sweet jer :)
ReplyDeletecantik yg amat..termasuk tukang tilik..eh..tukang buat kek...hihi...kena g berguru kat gunung senyum dulu baru tangan ni boleh buat cantik2 gitu kot..hihi
ReplyDeletebye kak zarin..have a safe journey ya..I pun nk balik JB mlm ni..hahahahah
ReplyDeletepsst, your cuppies chomel..sdapppppppppppppppppp
Waaaahhh cantik menawan betul lah cupcakes tu semua. Congrats Zahrin...
ReplyDeleteTgh nak summer time ni mmg byk acara bbq dkt sini...u nak dtg skali boleh jugak lah...hehehez lepas tu i ikut balik kampung u eh...wweeeiiiii XD anyway, enjoyzzzz
rajinnya kawan akak ni..
ReplyDeletedrive safely yer!!
WOW...so lovely roses! U r so talented! Tangan love ni keras sikit...hehehe ;)
ReplyDeleteHave a safe journey! :D
zarin dah sampai ke.. hehe.. i ketinggalan ketapi kejap.. :D
ReplyDeletecantik gilerr cuppies itu.. seriously.. esp yang pink roses tu..
SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH....DARIPADA KAK LIN SEKELUARGA...
ReplyDelete