ini kali pertama tau i buat kuih seri muka ni
kami bertiga memang suka makan kuih seri muka tapi tak tau naper i tak pernah memberanikan diri i nak membuatnya ngeh ngeh :D
ntahlah tapi i tau i ni penakut sikit nak mencuba buat segala segalan yang kena kukus ni
before noon tadi i memberanikan jugak diri buat kuih ni sebab nak habiskan pandan paste yang dah nak expired hujung bulan nanti
dah habis kukus kuih ni, i terus taruk je kat bawah tudung saji and i keluar pi tengok rapunzel ngan hasya
balik petang tu, baru i beranikan diri tengok and merasa hasil kukusan i tengah hari tu ;-)
tastewise hmmm… sedap..hikhik agaknya resepi ni memang sedap lah kot..
anyway, i amik resepi ni kat lady of leisure yang memang rajin memasak tu. thanks a bunch ye lady for sharing this recipe and allow me to paste it here pulak for my reference nanti ye!
kuih seri muka
source: lady of leisure
Bahan-bahan:-
Untuk lapisan atas(hijau):
2 cawan santan pekat
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
120gm gula (secukup rasa)
3 biji telur
10 helai daun pandan (blend dengan satu cawan air dan tapis) – i used 1 tbsp pandan paste and 1 tbsp green apple color
Secubit garamUntuk lapisan bawah (pulut):
2 1/2 cawan santan cair
2 cawan beras pulut
Secubit garam
**note that cawan yang dipakai untuk sukat santan, air pandan, dan beras pulut adalah cawan yang sama, lady used cawan yang dapat free kalau beli beras tu, ala cup plastik yang ada dalam kampit beras tu :-) - i pakai cawan sukatan yg biasa tu la, bukan cawan beras ye!Cara-cara:
- Untuk lapisan pulut: Cuci beras dan rendam lebih kurang setengah jam. Toskan dan masukkan beras, santan cair dan garam ke dalam loyang dan kukus hingga beras kembang dan masak.
- Loyang atau bekas plastik yang nak dipakai untuk mengukus tu boleh disapu dengan marjerin skit supaya kurang melekat. Tudung pengukus tu selalunya i balut dengan kain bersih so wap air tu takkan menitik atas makanan yang dikukus.
- Bila pulut kukus dah masak mampatkan dalam loyang atau bekas plastik menggunakan senduk yang dibalut dengan plastik. Tekan supaya bebetul mampat tau.
- Untuk lapisan hijau: Pukul telur dengan gula sampai kembang skit. Masukkan bahan lain seperti tepung jagung, tepung gandum, tepung kastad, santan pekat, air pandan, dan secubit garam. Kacau sebati dan tuangkan ke atas pulut yang dimampatkan tadi dan kukus semula selama 45 minit.
- Lepas kukus tunggu sejuk baru boleh potong.
heart shape ni special untuk si anak dara ye! ntah la, hasya tu suka sangat anything with heart shape and also pink color…actually dia suh i taruk pink color tadi instead of green :D
akak pun suka makan kuih seri muka, tapi sama jugak, tak pernah berani nak try..btw..akak suka kaler serimuka u,..ori kan?..warna daun pandan..
ReplyDeletekak azmiezas
ReplyDeleteowh bukan ori la kak...saya guna pandan paste ngan apple green punya coloring je hikhik
hehe zarin cantiknya seri muka uuuu... ini baru betul2 berseri esp yang love shape tu i suka! hehe i tak pernah terpikir nak buat shape gini, good idea lah zarin.. :) and i agree with kak iza, lawa yr green colour tu..
ReplyDeleteladyyyyy
ReplyDeletei baru je nk txt u ckp i dah try your seri muka n we like it so much ;-)
hehehe tp i tk ikut u yg blend daun pandan tu...daun pandan kat umah i hidup segan mati tak mau je...sib baik ada apple green color tu as penyelamat
anyway, thanks for the recipe ye!
babe
ReplyDeletejadi ponnnnn...ai like the shapes & all, next time ai can try lady's recipe plak :)
cantiknya serimuka zarin,kira teror la first time buat menjadi....sedapp kan zarin serimuka ni....lemak berkrim gitu...
ReplyDeleteyat
ReplyDeletehuhu sib baik menjadi n sedap pulak tu resepi lady ni
kalau tk jadi td, memang i diam kan je hikhik...
mas
masa kukus ni memang berdebar mcm apa je sbb sungguh takut tk menjadi hikhik i ni agak kurang serasi dgn kukus ni...slalunya kena 2-3 kali cuba baru menjadi...ni kira sib baik sbb kali pertama dah jadi :D
I rase mcm nk mnangis bila visit your dapur alam maya ni..all looks tempting n makes me drooolllinnnggg..LOL sdap nya kuih tu..omg omg omg..hahahaha
ReplyDeletemacam senang eh boleh ke i buat ni ? hehe jenis tak conpiden buat kuih melayu niii heh
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletetkpe nangis tengok dapur alam maya hikhik tkde siapa tahu :D
eda
i pun sama mcm u..sungguh tk confident nk buat kuih melayu sbb takut tak jadi...hohoho
Zarin
ReplyDeleteI macam u gak.. tak berani nak menerai resipi ni, adik beradik dengan tak rajin.. hahha..
menengok ke banyaknya shape yang u buat.. jeleslah.. hahahha