Monday, August 16, 2010

tumis belacan ke tumis nasi kerabu???

 

 

 

001 

i panggil tumis nasi kerabu tapi my other half panggil tumis belacan sebabnya kata dia, mak dia masak tumis ni taruk belacan and i pulak panggil tumis nasi kerabu sebab i slalu makan tumis ni bila makan nasi kerabu. my other half pulak boleh je makan tumis ni dengan ikan goreng ke ayam goreng ke telur mata lembu ke and apa lagi ye? :)

anyway, mana mana pun boleh je lah sebab  cara nak membuatnya pun lebih kurang sama cuma mak mentua i taruk belacan and i pulak taruk budu dalam kuah tumis ni

okay, ini resepinya

BAHAN BAHAN

 

10 tangkai cili kering

10 ulas bawang merah

sedikit halia (sebesar jari telunjuk)

sedikit air

**semua bahan di atas hendaklah di blend sehigga lumat

sebiji kelapa di ambil santannya ( i pakai 2 paket santan ready made yg pekat tu and tambah sikit air)

2 tsb budu atau belacan sebesar ibu jari ( kalau nak taruk belacan, belacan ni kena blend skali dengan cili tadi lah)

2 batang serai di ketuk

sedikit garam, gula dan gula melaka

 

CARA CARA

masak santan di atas dapur sehingga mendidih dan pecah minyak ye!

then baru masukkan bahan bahan yang telah de blender tadi serta serai, budu serta garam, gula dan gula melaka

sentiasa kacau sehingga kuah ini makin pekat

bila dah nampak kepekatan yang anda suka boleh tutup api

 

sesuai di makan dengan nasi serta ulam ulaman dan juga sambal kelapa goreng ini

 

003

 

i taruk sekali resepi sambal kelapa goreng ni

BAHAN BAHAN

1/2 biji kelapa parut  do goreng tanpa minyak

1 ekor ikan kembong di bakar tawar

1 batang serai di tumbuk

2 ulas bawang merah di tumbuk

sedikit garam dan gula dan beberapa titik cuka

 

CARA CARA

siatkan isi ikan bakar tadi dan goreng tanpa minyak

kemudian campurkan isi ikan tadi dengan kelapa yang dah di goreng dan kemudian blend kering atau pun boleh di tumbuk

kemudian, di dalam bekas lain, gaulkan kelapa dan ikan tadi dengan serai, bawang merah serta garam, gula dan cuka

dah siap

6 comments:

  1. hihihi ..nasi kerabu ye..i like very much..sedapkan makan beserta ulam ulaman...

    ReplyDelete
  2. nampak sangat sedap..Dear..

    pandainye..nanti jgn lupa antar ke Puchong sepinggan yer!!..

    ReplyDelete
  3. wow i shud try this.. we both love nasi kerabu.. makan dengan daging/ayam bakar or ikan celup tepung sedapnya kan..

    ReplyDelete
  4. lenda
    nasi kerabu memang bestkan :)
    i sure akan mengidam nak makan nasi kerabu tiap kali bulan puasa


    azmiezas
    jauhnya nak hantar ke puchong ekeke..kak, dah taruk resepi ni boleh ler akak buat nanti ye :)


    lady
    owh ikan celup tepung ngan nasi kerabu memang sedap..nanti lady cuba lah..senang je ni

    ReplyDelete
  5. kalau takde bunga tuh camne ek? rasanya kat sarawak takda bunga tu...

    ReplyDelete
  6. classico berry
    makan ngan nasi putih biasa pun sedap jugak..we call it nasi kerabu putih tapi kalau nk jugak kaler biru, boleh aje taruk pewarna biru/purple

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails