Sunday, February 20, 2011

bilis belachan

 

 

 

2011-02-20

 

makan bilis goreng belacan ni tadi pagi

makan pulak dengan nasi lemak halba dan sambal udang

apa rasanya? lorrrr tanya pulak ye! sedapla jawabnya :D

hadoiii pepagi minggu je makan nasi lemak berpinggan pinggan kan! reasonnya nak lepas gian hari lain kena makan toast bread or cereal je :D

selalunya kalau masak nasi lemak, ikan bilis tu either buat sambal or goreng macam tu je tapi tadi pagi terasa nak try cara puan ini punya resepi ikan bilis belacan ni.  

ini resepinya ye!  to ermayum, thanks for sharing this recipe and please allow me to share it here pulak ye! sedappp i suka :D

 

 

2011-02-201

Bahan2

segenggam ikan bilis
Bawang Kecil - Hiris halus ( saya guna sebiji bawang merah size sederhana)
Cili Padi- Belah 2 serong- 10 biji or more.
Belacan (setengah ibu jari)


Cara2
panaskan kuali and minyak
masukkan ikan bilis- goreng separuh garing (mesti goreng ikan bilis dulu or if goreng all- ikan bilis tak garing )
masukkan belacan - hancurkan belacan dalam myk dgn sudu
masukkan bawang and cili
ready to serve bila bawang dah layu.

 


Note: if you cook nasi lemak and try this instead of plain ikan bilis goreng

7 comments:

  1. ohhhhhho sungguh sedap rasenya bilis tu ye,kalu digandingkan dengan nasi lemak,wah sure lari diet

    ReplyDelete
  2. zarin,kalau lauk cenggini kompom ns 2pinggan pun licin kena lak kalau time panas2 fuh..best

    ReplyDelete
  3. kak zarin, mas suka bilis masak macam ni...sedappnya..
    makan ngan nasi panas dan telur dadar pun dah cukup sedapp..

    ReplyDelete
  4. Babe

    next time ai wat bubur nasik, I nak wat sambal bilis cam nih, ai nak letak cili padi byk2..biar berasap tinga hehe..i think this is gd stuff :)

    ReplyDelete
  5. Zarin...

    Adeehhh my mom mmg selalu goreng ikan bilis mcm gini jugak babe :ppp sedapnya. Dkt sini I takde chance nak mkn ikan bilis goreng sbb yg dijual dkt sini keras and berlapok :( Kena tunggu stock dari sg mari :D

    ReplyDelete
  6. ni kalau dapat ratah pun sodap!...hehe

    ReplyDelete
  7. chik mi
    ohoho diet sudah lari ke laut dahhh :D


    lina
    betul betul betul...memang bertambah mkn nasi

    mas
    akak baru 1st time makan mcm ni..sedap tk terkata :D


    yat
    aisehhh babe! i pun terpikir mcm u gak. nk wat bubur nasik n wat ikan bilis mcm gini pedas pedas + ada sayur kangkung belachan uuuh sedapnya..


    anie
    memang kena pakai ikan bilis yg mahal n tk berlapuk tu kan baru crunchy bila di goreng. that's why i suka beli bilis kat lumut or pangkor...


    nieza
    memang sedap nieza..sbb akak pun dah ratahnya ehehe :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails