makan bilis goreng belacan ni tadi pagi
makan pulak dengan nasi lemak halba dan sambal udang
apa rasanya? lorrrr tanya pulak ye! sedapla jawabnya :D
hadoiii pepagi minggu je makan nasi lemak berpinggan pinggan kan! reasonnya nak lepas gian hari lain kena makan toast bread or cereal je :D
selalunya kalau masak nasi lemak, ikan bilis tu either buat sambal or goreng macam tu je tapi tadi pagi terasa nak try cara puan ini punya resepi ikan bilis belacan ni.
ini resepinya ye! to ermayum, thanks for sharing this recipe and please allow me to share it here pulak ye! sedappp i suka :D
Bahan2
segenggam ikan bilis
Bawang Kecil - Hiris halus ( saya guna sebiji bawang merah size sederhana)
Cili Padi- Belah 2 serong- 10 biji or more.
Belacan (setengah ibu jari)
Cara2
panaskan kuali and minyak
masukkan ikan bilis- goreng separuh garing (mesti goreng ikan bilis dulu or if goreng all- ikan bilis tak garing )
masukkan belacan - hancurkan belacan dalam myk dgn sudu
masukkan bawang and cili
ready to serve bila bawang dah layu.
Note: if you cook nasi lemak and try this instead of plain ikan bilis goreng
ohhhhhho sungguh sedap rasenya bilis tu ye,kalu digandingkan dengan nasi lemak,wah sure lari diet
ReplyDeletezarin,kalau lauk cenggini kompom ns 2pinggan pun licin kena lak kalau time panas2 fuh..best
ReplyDeletekak zarin, mas suka bilis masak macam ni...sedappnya..
ReplyDeletemakan ngan nasi panas dan telur dadar pun dah cukup sedapp..
Babe
ReplyDeletenext time ai wat bubur nasik, I nak wat sambal bilis cam nih, ai nak letak cili padi byk2..biar berasap tinga hehe..i think this is gd stuff :)
Zarin...
ReplyDeleteAdeehhh my mom mmg selalu goreng ikan bilis mcm gini jugak babe :ppp sedapnya. Dkt sini I takde chance nak mkn ikan bilis goreng sbb yg dijual dkt sini keras and berlapok :( Kena tunggu stock dari sg mari :D
ni kalau dapat ratah pun sodap!...hehe
ReplyDeletechik mi
ReplyDeleteohoho diet sudah lari ke laut dahhh :D
lina
betul betul betul...memang bertambah mkn nasi
mas
akak baru 1st time makan mcm ni..sedap tk terkata :D
yat
aisehhh babe! i pun terpikir mcm u gak. nk wat bubur nasik n wat ikan bilis mcm gini pedas pedas + ada sayur kangkung belachan uuuh sedapnya..
anie
memang kena pakai ikan bilis yg mahal n tk berlapuk tu kan baru crunchy bila di goreng. that's why i suka beli bilis kat lumut or pangkor...
nieza
memang sedap nieza..sbb akak pun dah ratahnya ehehe :D