makan pulak di tengah hari yang panas
hamboiii memang berpeluh peluh baju dan berhingus hingus lah hidung kan!
anyway, siapa suruh makan tomyam di tengah hari yang panas tu…dah lah makan kat dapur je…laaaagi lah panas sebabnya kipas pun tarak kat dapur tuh..padan lerr muka kamu ye!
nah ini dia resepi tomyam seafood campak campak aje tapi sedap bila di makan…hikhik ferasan betul tuh :D
Bahan-bahan (ni untuk 2 org makan lah kot)
1/2 biji bawang besar di hiris
1 ulas bawang putih –di ketuk
3-4 tbsp tomyam paste brand knorr
1 batang serai di ketuk
4-5 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas di hiris nipis
5 biji cili padi di ketuk
udang, sotong dan isi ikan dori
carrot, tomato cherry, broccoli, baby corn and apa saja sayur yang anda suka
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
garam secukup rasa
dan air secukup cukupnya ;-)
Cara-cara
masukkan air ke dalam periuk beserta dengan udang, sotong, bawang putih, serai, carrot, lengkuas, pes tomyam, bawang besar, daun limau purut
biarkan sehingga mendidih then masukkan broccoli, baby corn, isi ikan, garam dan jus limau nipis
didihkan sekejap then masukkan tomato cherry
angkat dan boleh lah di tabur dengan daun ketumbar tapi saya takde daun ketumbar maka takyah tabur lah ye :D
kalau tomyam mas pun suka makan panas2...
ReplyDeletebaru bestkan kak....
Ohhh sorok kat dapur ehhhh hirup2 tomyam pedas ni....hehehez :D Dkt sini cuaca pun tgh panas arh..tak larat jer nak masak tapi apa kan daya...haiiizz
ReplyDeletenampak sedap...rasa nak makan tomyam pulak...
ReplyDeleteisk i kalau demam ke semsema ke hirup benda2 panas sure lega lepas tu.. hidung sumbat semua hilang hehe
ReplyDeletezarin
ReplyDeletetau buat tomyam poktek tak?
kalau tau...nak minta resepi...hihi
mas
ReplyDeletetomyam ni memang best kalau di makan masa panas kan..baru kick :D
anie
kena sorok sorok takut nanti ada owang nampak n nak jugak kikiki i kedekut tau :P
azian
saya pun terasa nak makan lagi ni :D
lady
ha ah, memang suma hilang segala sumbat sumbat hidung tu kan..
kak kasih
ish ish tk tau ler buat tomyam poktek...lady tahu kot kak! :D
saya ni makan kat kedai tau arrrr :D
aik apa tu tomyam poktek? tak penah makan..
ReplyDeleteada kawan I buat tomyam, letak santan sikit towards the end tu, sedaaappp!!!
zarin, keep some tomyam for iman ye. kalau dia tengok ni, sure meroyan.. hehehe.. padahal baru je dinner tadi makan tomyam kat kedai :D
ReplyDeleteakak, sedapnya tomyam! awat tak habaq buat buat tomyam ni..kalau tau leh singgah mkn....sedapnya kalau dapat hirup kuah panas2 kat sini yg tgh sejuk beku ni..slurrppp...mabeles..hehe
ReplyDeletei pernah masak tomyam ni tapi rupa dia tak sehebat yang you paparkan. i like it with ketam.
ReplyDeleteDLL
ReplyDeletei pun tatau camner dia wat tp i pernah mkn kat satu kedai thai ni
shidah
iman suka tomyam ye? haaa nanti i keep some for her ehehe :D
nieza
itulah kan, org mkn tomyam bila sejuk sejuk baru sedap kan hirup kuah tomyam yg panas tu..akak pi makan tengah hari panas tu...hadoiii berpeluh peluh badan
noir
i like it w ketam tooo. aiyyo u dah buat i tercari cari itu ketam ooo
Zarin,
ReplyDeleteWow, sama pulak lauk kita...I cooked this hari Rabu - siap dengan ikan bawal tiga rasa and telur bungkus! Memang tak tahan dengan tomyam ni...makan dia saja dah kenyang, nak nak pedas2 dan masam2...hmm...kecur ayaq liuq!
*udang, sotong and ikan bawal dapat fresh from the sea tau...hehe...itu yg bersemangat buat tomyam kung tu!