gara gara keterlupaaaaan yang cili besor ijo/cili api ijo takde :O
tapikan, nak makan sambal ijo punya pasal, sanggup jugak ku goreng and ku tumbuk cili ijo manja manja tu
sudahnya 2 pinggan nasi jugak ku makan siang tadi ahaha :D
anyway, keterujaan nak makan sambal ijo ni sebab nampak kat rumah cik som itu hari….jadi tengahari tadi i pun pi lah curi2 masuk dapur dia jap :D
ini dia resepi sambal ijo ni, bezanya CS tk taruk bawang putih, i taruk setengah ketul je pun…itu je la…and of course lah my cili ijo tu kurang ijo nye tapi kepedasannya sungguh tahap gaban…pedas gilos rupanya cili ijo manja manja yang my mother slalu buat solok lada tuh
bahan bahan
3 biji cili hijau dan beberapa biji cili api (suka hati nak pedas mana ye) – in my case i guna cili hijau manja tu sebanyak 4 biji je (manyak fedas tau!)
1/2 biji bawang putih
1 biji bawang merah yang sederhana besarnya
sedikit belacan (about 1”" kot)
sedikit minyak masak (about 1-2 tbsp kot) tadi saya guna 1 tbsp je
sedikit ikan bilis – td saya guna sejemput je (kalau besar jemput tu..bykla ikan bilis tu ye hahaha)
cara cara
panaskan non stick pan and goreng semua bahan di atas sehingga lembut
then tumbuk je lah dalam lesung batu ikut kelumatan yang anda ingin kan
saya lapar sangat siang tadi maka saya tumbuk kejap je (tk mcm CS yg tumbuk bersopan santun macam putri saadong tu…anyway, pada siapa yang makan tu sila kunyah lelama kasi lumat la ye!
iskiskisk.. sambal hijo kesukaan i jugak nih.. sedap giler kan, smlm i makan nasi padang pagaruyung, melantak nasi dua pinggan gara2 sambal ijo..
ReplyDeletelady
ReplyDeletedi manakah nasi padang pagaruyung itu? nak pi makan jugak arrr :D
assalam zarin...sedap nmpk sambal ija tu, zarin asal klate ke
ReplyDeleteWaaah, 2 pinggan nasi ke Zarin? Takper, there's plenty of room in you, hehe.
ReplyDeleteKalau I buat small portion, I guna lesung batu jer but the 2nd time around buat banyak sket, I guna blender kecik, zrrap zrrap cepat siapnya. Alhamdulillah :-)
kak rosaliza
ReplyDeleteha ah saya oghe bunut susu pasir mas klate :D
CS
u guna blender utk bahan kering tu ke? i tkde blender kering tu..dah pecah sebab ganas sgt :D
kalau kat sini rupa camtu di panggil sambal gesek kan zarin?..masa kat indon tu hari akak rasa sambal ijo ni lain sikit rasa dia dr sambal gesek..tapi memang sedap betul kan.
ReplyDeletekak anym
ReplyDeleteya kot...ahaha saya pun tatau tp sy sgt suka sambal ijo indon tu... tiap kali ke indon mesti berselera sy makan sambal ijo tu..dah murah pulak tu hihi
hai... nampak menarik sambal ijo nie. Kena cuba ni :)
ReplyDeletekalau gi makan kat restoran padang..akak suka makan sambal hijau ni...best kan.
ReplyDeleteKalau kat kg akak cili unk buat solok lada warna dia hijau kekuning2an...kat KL tak de.
as salam zarin,
ReplyDeletemcm chef saje..
terasa kepedasan nya...
Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!
Zarin,
ReplyDeleteI pun buat sambal ni last friday, lepas air liur I meleleh tgk sambal ni dkt CS punya blog. Layan sorang2 dgn nasi and sup yg I masakkan Jannah....hehehez. Sedapppppp
mas
ReplyDeletecuba la..pembuka selera bila mkn nasi
kak kasih
sama lah ngan saya, kalau ke res padang mesti amik sambal hijau
cili hijau kuniong solok tu tk de kat sini
akak nk tanam tk? kalau nk tanam, rumah saya ada anak benihnya..mak saya bg itu hari...hahaha sy pun blm tanam lg tu tp kalau akak nk, sy bg la sikit pastu nanti bila berbuah, saya amik kat umah akak ye ahahaha
ati
w'salam
memang pedas
anie
ehehe kuat betul penangan sambal ijo CS ni ye :D