dua hari lepas ada kawan minta i buatkan blueberry cheese layer cake. bila dah buatkan untuk kawan, mula lah hati meronta nak makan layer cake jugak. mula tu terasa nak buatkan chococolate cheese layer cake ni tapi cream cheese pulak dah habis
sudahnya terpaksa satisfied with this capuccino layer cake.
mak aihhhh first time buat layer cake yang ada more than 20 eggs…hadoiii nasib baik tak tersalah kira eggs tu…pasni takmo buat dah kalau banyak bebenor guna telur…dah muak dengan bau telur arrrrr :D
eh, eh, muak masa tengah pecahkan telur je sebab bila makan tak muak pun ahaha :D
hokkay, here’s the recipe (dah lama sangat dapat resepi ni…ada kawan bagi and now ni dia pun ntah mana dah peginya)
BAHAN BAHAN
bahan A
23 biji telur kuning
5 biji telur putih
240gm gula caster
130 gm tepung gandum (saya guna tepung hong kong)
1 tbsp ovalette
1 tbsp vanilla essence
bahan B
5 tbsp susu pekat manis
430 gm butter (saya guna anchor)
bahan lain
2 tbsp cappucino paste
CARA CARA
pukul bahan A sehingga gebu, ketepikan
dalam bekas lain pukul bahan B sehingga gebu juga
then campurkan adunan bahan B ke dalam adunan bahan A
bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian di biar pd warna asal dan satu bahagian lagi di campur dengan capuccino paste.
guna pan 8 x 8, sapukan butter pada bahagian bawah dan tepi
untuk lapisan pertama, masukkan 4 tbsp adunan warna asal tadi ke dalam baking pan dan bakar pada suhu 175 degree selama 5-10 minit atau sehingga kekuningan..guna api atas bawah ye!
then keluarkan dari oven presskan lapisan pertama tadi sebelum masukkan lapisan kedua
lapisan kedua adalah lapisan capuccino dan bakar lapisan kedua dan seterusnya dengan menggunakan api atas sahaja pada suhu 150-175 degree dan make sure pintu oven terbuka sedikit ye! (selang selikan warna capuccino dengan warna asal ye)
make sure keluarkan cake dari oven bila dah berwarna kekuningan dan make sure presskan setiap lapisan yang sudah di bakar sebelum masukkan adunan seterusnya
untuk lapisan terakhir, i tutup pan tadi dengan aluminium foil and then bakar guna api atas bawah selama 15 minit
p/s
bila dah siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul2 sejuk sebelum dipotong.
saya suku potong kecik2 dan bungkus dengan aluminium foil and simpan dlm freezer..bebila masa buleh makan ngeh ngeh ngeh :D
and here’s my lapis hawflakes orange that i made for my brother’s hantaran the other day…nampak tinggi tu sebab i letak kek tu atas polysterine ye! btw, cantik tak kotak hantaran yg i hias tu? ahahaha :D
more stories on the wedding is here and here
till then happy weekend peeps!
Zarin,
ReplyDeleteI hampir2 terbuat capuccino layer kek ni hari tu. Tapi terpaksa on hold sbb nak abiskan cheese yg hampir tamat riwayatnya hahahaz. I dah jenuh arh mkn layer kek I....mmg gd idea arh potong kecik2 and simpan freezer :D
P/S : Mmg cantik menawan kotak hantaran tu, kreatif arh u...suka I ;)
Babe
ReplyDeletecantek & kemas jer lapisan tu..i noticed kan..org2 yg kreatip ngan hasil tgn selalunya lapisan kek lapis uolls selalu neat & tidy..kalo angsa u terrer wat, lapisan rata cam ni ho hal la kan..tul tak :)
cantik2...nice
ReplyDeletemak aii banyaknya telur..hampir sepapan ..
kek lapis memang kena guna banyak telur kan zarin. Sedap punya pasal tak pe lah kan.
cantiknyer kek lapis zarin tu... terpesona melihatnyer... kemas aje... tentu sedap! sebab ada capucino... bau mesti harum dan menyengat... bilalah ita nak pandai melapis kek secantik tu....
ReplyDeletebtw kotak hantaran tu pun cantik jugak... so simple... n look elegant...
zarin!!!!!!!!!!! tolongla buat seketul!! meleleh2 basah keybod dah ni.. huhuhuhu..
ReplyDeleteanie
ReplyDeleteowh kiranya kita ni nk buat yg sama lah ye..i plak nk buat choc layer cheese tu tp cheese dah habis daaa
itu yg buat capuccino ni
yat
ekeke tak habis2 ngan angsa fondant eh u ni.. tkpe nanti i buat seketui angsa and post kat u hokkay :D
kak kasih
itu lah kak, memang banyak..jenuh dok pecahkan telur...
ita
masa bakar tu sedap je bau kat dapur n seluruh rumah :D
june
ehehe...u nak kek yg mana? nanti i buatkan...i suka blueberry cheese..eh, ke u nk i buatkan choc layer cheese mcm anie NZ buat tu? mcm sedap tu
cantik dan nampak sedap kek lapis zarin tu...akak ni entah bila lah nak mula melapis balik..tunggu raya lah.hehe
ReplyDeletecantiknya kek lapis....
ReplyDeletemas tak berani nk buat..takut tak menjadi..he..he..
kak anym
ReplyDeletesaya tkleh tunggu raya sbb asyik terbayang je :D
mas
dulu akak pun takut gak tp tk sangka first time buat terus menjadi and terus suka buatnya
as-salam sis n salam kenal..
ReplyDeleteizinkan i mencuba resepi nih ya..tq sis..
as-salam sis dan salam kenal..
ReplyDeleteizinkan i mencuba resepi nih yaa..nampak sedapp..tq sis..
as-salam sis n salam kenal..
ReplyDeleteizinkan i mencuba resepi nih ya..tq sis..
as-salam sis..salam kenal..izinkan i share resepi ya..
ReplyDelete