hajat di hati takmo makan nasi sebab dah banyak sangat pulun makan nasi masa kat kampung itu hari…tapi gara gara teringin sangat nak makan sambal tempoyak dengan ikan bilis ni maka terpaksalah mengalah dengan diri sendiri..huh, dapat je sambal tempoyak ni, 2 kali tambah i makan nasi tadi hukhuk :-P
anyway, tempoyak ni i amik je kat dalam peti ais rumah my mother sebab kan my mother ni buat je tempoyak tapi tak makan tempoyak and my father pun sama jugak, tak makan jugak tempoyak and i pun dulu dulu tak makan jugak tempoyak tapi semenjak i kenal sambal tempoyak with ikan bilis ni memang i suka sangat la…makan nasi putih with sambal tempoyah ikan bilis ni dengan ikan goreng pun boleh buat i makan berpinggan pinggan
hokkay, takmo cerita panjang sebab mata i ni dah nak tertutup tutup je… ni resepi nya ye! i main ingat ingat je apa yang my ex house mate ajarkan dulu sebab dulu dia yg slalu buatkan sambal tempoyak bilis ni…i tahu makan je ahaha :D
bahan bahan
2 tbsp tempoyak
5 biji cili api – di tumbuk or blend kasar
sebiji cili hijau/merah – di tumbuk/blend kasar
sedikit bawang besar – di tumbuk/ blend kasar (about 1/4 kot bawang besar tu – saya guna bawang holland eh yg kaler kuning tu)
seulas bawang putih – di tumbuk/blend kasar
about segenggam or less ikan bilis – di tumbuk/blend kasar bersama bawang dan cili
sedikit air ( kalau blend, masukkan air ni, kalau tumbuk gaulkan je bahan tumbuk dengan air tadi biar rata)
sedikit minyak
sehelai daun kunyit di hiris nipis dan sebikit lagi bawang besar di hiris nipis
cara cara
panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan air sehingga garing dan kering airnya
then masukkan tempoyak, kacau hingga rata
bila dah rata dan agak kering, masukkan daun kunyit dan hirisan bawang besar tadi
kacau biar rata dan tutup api
sudah siap dan ready untuk di makan dengan nasi panas panas :-)
bestnya..kalau ada sambal tempoyak...misti makan bertambah2 punya
ReplyDeleteisk isk isk ni fav i ni zarin, i selalu makan sambal tempoyak dekat nilai, sedap giler sampai kitorang siap order dengan akak taukeh kedai tu, order sampai satu baldi kecik, balik masuk freezer nak makan panaskan balik.. ketagih dibuatnya, cuma yg i makan tu ada pucuk ubi dengan petai...
ReplyDeletetempoyakkk...sedappnya...
ReplyDeletekak zarin buat mas mencari2 nasi lak memalam ni..he..he....
makan ngan nasi je? ulam cicah ngan sambal tempoyak lagi ummph :)
ReplyDeletesedaaaaap !!! mmg peberet I sejak MIL I dok buat sambal tempoyak utk kami....hehehe
ReplyDeletezarin,
ReplyDeletemy favourite tu! especially makan dgn ikan goreng and nasik panas. peh! meleleh air liur..
salam zarin, haishhh sambal tempoyak ni mmg tak leh buat kalau nak diet.. hancus abis diet hehe
ReplyDeleteakan ku buat sebentar lagiiiii!!!
ReplyDeletetunggguuuu!!!
Assalamualaikum...
ReplyDeleteAyooo Maaa...Ni betul2 buat Kak Lin tergoda!!! sedapppnya.... Kalau dapat makan sambal tempoyak ni tak cukup sepinggan!!!
wah lama cuti yer kak zarin..pe kabo? perghh memlm nengok sambal ni memang kecur air liur tul la kak...sedapnya!..:)
ReplyDeletekak kasih
ReplyDeletehmmm memang bertambah2 makan nasi mlm tadi :D
lady
yg taruk petai n pucuk ubi tu pun i suka tp mlm tadi sbb nk makan punya pasal, i buat sehabis simple hikhik...btw, hb i kurang sikit sambal tempoyak mcm ni..
mas
ahkak pun sama masa dok buat entry ni terasa rasa nk mkn lagi hihi
zarina
i tk kisah ada ulam ke tkde ulam i belasah je sbb sedap
shariz
bestnya MIL u buatkan. both my mom n MIL tk reti mkn mcm ni...i je yg suka :D
shidah
eh, sama lah kita ;-) tp u bagus, still boleh tahan nafsu makan..i ni memang tkleh tahan..mesti nk jugak mkn :D
kak nor
itu lah pasal..memang hancusss diet saya ni...esok nk start jogging :O
DLL
haaa dah buat blm?
kak lin
betul tu kak lin, memang tk cukup nasi sepinggan kan
nieza
baik aje...dok kampung asyik makan je...balik sini pun makan jugak hihi
hi.. tempoyak oh tempoyak... I makan kalau dah ada dpn mata.. tapi tak lah selaju you all semua..hihihi..
ReplyDeleteuwahhh..my peberett..mintakk aihh..
ReplyDeletemakan ngan nasik panas2 ni walaupun takde lauk lain mmg selera jer..
Tu kalo ganti bilis ngan udang basah lagi laa..asyikkk..hihi
kak ain
ReplyDeletei pun boleh je layan sambal tempoyak ni tp tk selalu la
hasue
ha ah kan..nanti nak wat ngan udang basah plak...tempoyak ada lagi tu
ooo kalu tempoyak org pahang...xletak minyak n bawang...yg lain smeua sama....sodap jugak...nk sodap lg letak petaiiiiii
ReplyDelete