Tuesday, December 21, 2010

seafood vermicelli and crunchy fried vegetables

 

 

2010-12-22

gara gara sudah buntu mau makan apa for dinner.  kalau dah buntu tu the easiest solution is surely pasta lah sebabnya tukang masak takyah susah susah pikir banyak hehehe suma mulut dalam rumah ni sukak sama pasta :D

don’t know lah, makin lama makin tatau nak makan apa malam malam nih…padahal tukang masak ni masak hanya waktu malam je…siang siang tu makan je lah apa yang ada and apa yang ternampak di depan mata hikhik…itu pun susah lagi nak pikir ye!

anyway, i also made these crunchy fried vegetables ni jugak..alaaa senang citer panggil je sayur goreng tepung je…haaa kan senang tu… asalnya i nampak hana buat enoki goreng keju then nampak pulak hann buat same recipe tapi hann omit the cheese part tu and i pun cuba je lah sama macam hann buat sebabnya cheese sudah habis daaaa :((

recipe seafood pasta ada kat sini and resepi sayur goreng tepung rangup a.k.a cendawan n bendi goreng rangup ni i copipaste je dari sini ye!

pada sumber sumber resepi sayur goreng tepung rangup ni, terima kasih ye! sedap dan rangup sayur sayur saya tuh…suami saya suka lah sayur mcm gini :D

anyway, i cuma guna cendawan and bendi je ye! dah habis makan baru teringat kalau taruk carrot pun sedap gak nih hikhik lain tahun lah ye i buat carrot pulak :D

 2010-12-211

okay, ini resepinya

Bahan Pencelup

  • 50 gm tepung gandum
  • 15 gn tepung jagung
  • 1 s.teh serbuk bawang putih – i used garlic spread je
  • 1/2 s.teh serbuk paprika- i used serbuk kari je
  • 3/4 s.teh garam
  • 1/4 s.teh serbuk lada sulah
  • 1/2 s.teh serbuk penaik
  • 100 ml air sejuk – saya guna air biasa

Bahan Taburan (kacau rata)

  • 150 gm tepung gandum
  • 2 s.mkn tepung jagung
  • 1/2 s.teh serbuk lada sulah
  • 1 1/2 s.mkn keju parmesan- x letak sbb xde stok

Cara-cara

  • carik carikkan cendawan dan potong tangkai bendi
  • Kacau rata bahan pencelup.
  • Celup cendawan dan bendi dan segera digulingkan ke dalam bahan taburan.
  • Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak dan garing.
  • Toskan dan boleh di makan bersama sos dan mayonis jika suka
Note :- Sebaiknya setelah dilumur dengan tepung, sayur tu hendaklah segera digoreng supaya tidak basah.Oleh itu, panaskan minyak sebelum mencelup sayuran ke dalam bahan pencelup

 

011

2 comments:

  1. la kak resepi cendawan goreng rangup ado tak? tak leh masuk aa blog akak link tu..hehhee..ngendeng resepi..nampak sodap tul sayur mayur digoreng cam tu

    ReplyDelete
  2. izah
    tkleh tengok link tu ye? errr naper ek???

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails