kihkih recipe amik and tiru sebijik sebijun dari belakang kotak kiub pati ayam knorr tu :D
dah lama nampak resepi tu tapi malas nak try. tadi bila dah hanya ada chicken je dlm peti ais tu maka nak tak nak kena buat sup aje lah sebab suma orang suka makan and boleh layan kan aje sup ayam kan!
cannot talk so much coz i gotta type the recipe..ekeke ini lah bahana kalu amik recipe dari buku kan! kena lah type balik :D
anyway, here’s the recipe…
BAHAN BAHAN
1.5 liter air
1 kiub pati ayam knorr
4 cm lengkuas di buang kulit n hiris nipis
300gm isi ayam, hiris nipis - i guna seketul ayam yg belah 8 tu and potong kecik kecik je
5-6 biji cili api – titik
1/4 cawan santa
2 tbsp sos ikan Thai ( yg ni i tak masukkan)
1 tbsp gula
1 tbsp jus limau nipis
daun ketumbar untuk hiasan
** i add sedikit carrot dalam sup tu dan bawang goreng untuk hiasan ye!
CARA CARA
- masukkan air dan kiub pati ayam knorr dalam periuk and letak atas api hingga mendidih
- then tambah hirisan lengkuas and biar selama 5 minit
- then masukkan ayam and biar lagi selama 5 minit
- then masukkan cili api, santan dan gula . tunggu hingga mendidih
- then masukkan sos ikan dan jus limau nipis
- then tutup api and hiaskan dengan daun ketumbar ye!
bila dah ada sup ayam, mesti kena ada sambal belachan ni huhu..baru sedap nk makan nasi kan!
sup ayam ni peberet anak2 mas...sampai hirup2 kuah tu...he..he...
ReplyDeletesedapnya.. sup ayam and sambal belacan really complement each other kan..
ReplyDeleteZarin,
ReplyDeleteWahhh sedapnya sambal belacan digandingkan dgn sup ayam itew. I kalau buat sup ayam suka tarok kentang dgn carrots many2. Tak payah mkn nasi. Mkn sup ajer, lepas tu cicah ayam, kentang & (carrots utk jannah jer sbb I tak mkn) dgn sambal belacan....ooohhh nyaman :ppp
mas
ReplyDeletesedapla sup ni..rasa dia lain dari sup yg biasa i buat tu...pasni boleh buat lagi
lady
memang sedap sebab ada sambal belachan :D
anie
itu laaaa, i forgot to add kentang n bila nk makan tu, beria my husband cari kentang tapi tk jumpa kihkih :D
Yang ni pun lazaaattteee
ReplyDeletefadzli
ReplyDeletememang lazat..first time try...pasni buleh buat lg