today’s breakfast ;-)
actually ada my fren mintak tolong i buatkan bread pudding for her. itu hari dah buat dah tapi this time mintak lagi..sedap dia kata…errr sedap la tu kan kalau dah mintak lagi nih ahaha :D
masa dia mintak tu cepat je i kata ok sebab i suka buat bread pudding…eh, buka suka buat je tapi suka makan bread pudding jugak ahaha :D
anyway, resepi bread pudding ni i dah taruk sini cuma this time i taruk dalam bekas cupcake yang kecik2 tu…and resepi vanilla sauce pulak kat sini ye!
and ini pulak sardine creacker pie yang i dah buat a few days ago tapi asyik terlupa nak postkan entry
rumah i ni jarang ada biskut kering, kalau ada pun marie biscuits je sebab hasya suka n pastu boleh lah diguna pakai untuk buat macam2 kan! then itu hari ada orang bagi sebungkus biskut gula kat we all tapikan, biasa la..kurang laku la kan…so, dudukla biskut gula tu tejeelpuk dalam gobok, tiap kali bukak gobok mesti nampak tapi tk tak tau nak wat apa ngan biskut ni, nak makan plak tak suka…alahai memilihnya dia ye!
then itu hari one of my blogger friend (owh, her father passed away 2 days ago, al-fatihah untuk arwah dan takziah untuk keluarga beliau) ni sibuk dok citer pasal sardine cracker pie ni sedap and dia suh i buat jugak and try jugak…so i pun try la walaupun i ada play cheat sikit..eh tidak tidak…i play cheat banyak jugak ahaha :D
so mari kita lihat resepi dan apa yang i cheating tu ye!
ErMaYum, i copy and paste aje your recipe tu ye!
ingredients
1) beberapa keping biskut Jagung - saya guna biskut gula – itu je yg i cheating :D
2) Fresh Milk/Low Fat ke apa ke - i guna low fat milk
3) Minced beef/ satu tin sardin (I guna sardin)
4)Serbuk Kari, Daun Curry, Sedikit cili boh
5) 2, 3 biji bawang kecil, dimayang untuk tumis
6) Sedikit mentega -sapu atas baking pan
method- tumis bawang, daun kari, rempah kari, dah naik bau masukkan beef or sardin tu, goreng rata sampai masak (sebab I guna sardin - so I hancur hancurkan isi dia masa goreng tu and i perahkan sedikit jus limau nipis ye!) - bila dah well cooked, put aside
- Then rendam biskut satu, satu dalam fresh milk -bila dah lembik , letakkan biskut tadi ke dalam loyang pembakar yang dah di sapu butter tadi ye!
- letak sehingga menutupi permukaan loyang
- then letakkan sardine tadi
- then letak lagi biskut yang dah di rendam di atas lapisan sardine tadi ( macam buat lasagna la ni)
- then letak sardine lagi skali
- and lapisan atas/last tu letak lagi lapisan biskut yang dah di rendam ye! i buat 3 lapis je…if nak lagi tinggi lapisan, taruk lagi banyak sardine and lg banyak biskut lah eh
- then bake in the preheated oven for 30 minutes at 175 C
source : coffensandwich
cuba lah ye! and do try it with biskut jagung sebab taste dia laaaagi power :P
and here’s the gardenia bread yang dah menjadi bread pudding…haiii kayoo gardenia tu kan! ahaks!
memang rangup ke kak sardin cracker pie tu...nmpk sedapp la..
ReplyDeletehohoho.. this is great! i ada satu pack biskut 4segi yg sgt lama diperam.. harus kukerjakan jadik cracker pie nanti! tengkiu 4 sharing yaa.....
ReplyDeletemas
ReplyDeletetk rangup mcm biskut tp rasa mcm guna puff pastry tu
june
cuba lah..who know u might like it..hihi my biskut gula tu punya lah lama di peram, sib baik dia tk jadi gandum balik haha :D
harus dicuba ni..I ade leftover sardine dalam fridge n my biscuit ade lagi..thanks for sharing ya sis..
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletecuba la...