Monday, January 17, 2011

my hentam kromo version of shepherd’s pie ;-0

 

2011-01-172

 

tastewise…hmmm yummeh bebeh :D hahaha memang sah sah masuk bakul angkat sendiri ni kan!

anyway, the taste was really good ok… the thing is i remember reading in kak anymz’s blog about how she add campbell mushroom soup in her shepherd’s pie. i ni kalau buat SP ni memang tak pernah taruk campbell soup, so ingat nak mencuba lah kan! wellllll, being me yang aaaaamat lazy nak mencari balik recipe tu, so i main hentam aje lah dengan apa yang ada kat my kitchen tu and sesungguhnya in my kitchen memang sah sah takde campbell mushroom soup coz all this while makan homemade mushroom soup je and guess what?  i ada leftover homemade mushroom soup ehehe..lebey kurang sama lah tu kan :O so mari lah kita sesuka hati buat shepherd’s pie ye!

anyway kak anym, tadi saya dah selongkar dapur akak and dah berjaya amik resepi akak tu…so, saya tampal sini version akak untuk rujukan saya nanti nanti ehehe and my version plak in blue color ye!

2011-01-173

 

shepherd’s pie

source: anymz

bahan2

500gm daging kisar – saya guna 350 gm sahaja

1 ulas bawang putih-di cincang – saya tak masukkan

1 labu bawang besar-di potong dadu – saya tak masukkan tapi ganti dengan sebatang leek yang di hiris nipis

1 1/2 cawan mix vege – saya tak masukkan tapi ganti dengan carrot sahaja

8 biji cendawan dalam tin-di belah 4 – saya tak masukkan

3 biji buah tomato masak – saya guna sebiji and potong kecik kecik

2 batang daun celery-di racik halus – saya tak masukkan

1 1/2 sb lada hitam-di tumbuk – saya guna ground blackpepper abt 1 tbsp

1 kiub stok daging – saya masukkan 1/2 kiub chicken stok

sedikit garam-jika perlu.akak letak sikiit sangat sebab cheese dan kiub dah masin – saya tak masukkan

1 bungkus mozarella cheese – saya hanya parut secawan mozarella cheese sebab itu je yg ada huhu

1 tin campbell mushroom sup – saya suma guna leftover mushroom soup – about 2 cawan

cara

panaskan minyak tapi akak guna 2 sb besar mentega  - saya guna olive oil

tumis bawang besar dan bawang putih – saya tumis leek hingga layu

masukan daging kisar dan cendawan.kacau rata hingga daging masak. saya masukkan daging kisar sahaja

masukan tomato dan semua bahan lain kecuali cheese. saya masukkan chicken stock, tomato,blackpepper dan carrot

dan gaul rata hingga masak.

 

bahan2 kentang atau mash potato

1 kg kentang-akak buang kulit,cuci bersih kemudian kukus hingga kentang lembut – saya guna 4 biji kentang yang agak besar, buang kulit dan rebus

1/2 cawan susu segar –  saya guna low fat milk and main hentam je taruk banyak mana hikhik

2 sb mentega  – saya tak taruk pun

serbuk lada sulah dan sedikit garam – ini pun main hentam taruk banyak mana

cara

kentang dilecek dan di gaul bersama susu dan lada sulah

ketepikan

 

cara nak buat Pie

sedia kan bekas kaca atau acuan pie

ambil mash potato dan ratakan dalam acuan – saya tak taruk sebab tk cukup mashed potato so saya terus taruk inti tadi dalam bekas pie

masukan inti daging

tutup dgn mash potato semula – then saya pipekan mashed potato tadi on top – senang je kan!

akhir sekali taburkan mozarella cheese di atas permukaan – saya parutkan mozarella cheese

bakar di dalam oven yang sudah di panaskan 200 c selama 30 minit atau sehingga permukaan atas keperang perangan  - saya pun bakar macam gini jugak :D

2011-01-17

12 comments:

  1. hahaha..golek2 akak gelak..hentam keromo pun nampak sedap gak tu..sedap kan?..kan..memang tak pernah jemu buat menda alah ni..utk budak2 le kan..mak budak cuma tumpang semangkuk jer..

    ReplyDelete
  2. kak anym
    saya pun gelak gak ni :D
    memang hentam kromo je..tk kuasa nk belek2 resepi, main taram je apa yg ada kat dapur tu...anak saya pulak tk suka pie ni tp saya ngan suami suka sgt :D

    ReplyDelete
  3. yang penting rasanya sedap kan..
    hentam kromo tp jadi...itu hebat!

    ReplyDelete
  4. Zarin,

    I baru bgn dari hibernation lepas marathon drama korea...king of baking. Addduuuiii ngantoks tak cukup tido...wahahahaz :D

    After the last SP I buat, hmmmzzz mmg I pun luv it. Nxt time, I nak hentam keromo tarok curry powder, cili powder, kasi pedas2 sikit...hehehez :D

    ReplyDelete
  5. wa zarin....i dh lama nak try buat SP tp tak pernah ada initiative nk buat...kita ni sama je u mls nak menguli & i malas nk mencari idea buat bende2 ni LOL...ni kena print & tepek kat dapur, wknd ni nak buat..

    ReplyDelete
  6. hahaha lawak la akak ni..btw hentam2 pun menjadi tu...kalau saya ntah mcm mana lak rupanya...kihkihkih

    ReplyDelete
  7. kak kasih
    ehehe betul tu kak! yang penting rasanya masih maintain sedap :D


    anie
    best eh king of baking tu? nk tengok tp takut terjebak mcm u jugak ahaha :D


    rina
    buat SP tk sesusah uli roti babe! adusss i wish i have BM tu..e, jap jap nak tengok tabung ayam dah penuh lom :D



    nieza
    kat rumah akak ni memang kena slalu main hentam hentam je sebab slalu ada leftover..nk buang sayang jd kena lah hentam sesuka hati create something new ;-)

    ReplyDelete
  8. SP? argh!! jangan goda daku zarin!!! oohh!! tidakkk!! rasa mcm nak buat mlm ni jugak. nasib baik takde minced meat.. hehe

    ReplyDelete
  9. shidah
    hikhik sib baik kan minced meat tkde...selamaaaat ;-)

    ReplyDelete
  10. Dah try family kata cedapppp!!!!.

    ReplyDelete
  11. kak paty
    memang sedap kak


    nur qistina
    original recipe tu sedap n my hentam kromo tu pun sedap gak hahaha masuk bakul angkat sendiri nampak hahaha :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails