patutnya nak spring cleaning rumah tapi ternampak egg whites belen buat layer cakes semalam masih ada kat dalam peti ais tu
semalam nak buang sayang, simpan dulu kot kot rajin nak buat something else. tapi memang vitamin R tu dah fades away dah. so i just pejam mata and throw aje lah those egg whites tu tapi sempat tinggalkan sikit about sebiji lebih sikit kot and i tukarkan the egg white tu jadi these meringue kisses.
buat sikit aje pun tapi banyak biji jugak dapatnya. ingat nak taruk atas hantaran my brother nanti tapi hasya dok asyik pulun makan pulak…”sedap and crunchy” hasya kata escpecially part yang ada choccolate coating tu..i kata a bit manis and the other half pulak kata “apa nih? tkde rasa apa pun” huh, sah sah taste bud dia dah gone with the wind dah ahaha suka hati i je kata kat my other half tu ye!
anyway, here’s the recipe. took it from alex goh cooking book. next time if buat lagi i kena kurangkan gula sikit lagi and taruk choc coating tu banyak lg lah ye!
meringue kisses
bahan bahan
2 egg whites
180 gm caster sugar
1/4 tsp cream of tartar
1/2 tbsp cornflour
150 gm cooking chocolate (melt kan guna double boiler ye!)
cara cara
whisk the egg whites and cream of tartar until soft peak forms (kembang and berbuih gitu) the add the sugar sikit sikit while continue to whisk until well blended and menjadi agak pekat ye!
then stopkan mixer and add cornflour and kaup balik adunan hingga rata
then masukkan adunan ni dalam piping bag fitted with big star nozzle and pipekan ke atas baking paper
then bake in preheated oven 130C for 1 hour or until crispy
sejukkan dan dipkan meringue tadi ke dalam melted cooking chocolate tadi
then letak atas baking paper hingga chocolate itu keras
Senang aje nampak nak buat kan Zarin, tapi malangnye I tak makan meringue.. hehehehe.. tapi kalau nak bagi orang, mmg bagus kann?
ReplyDeletewah menarik ni....rajin tul la akak ni....btw nk juga kiss-kiss tu...hehe
ReplyDeleteDLL
ReplyDeleteitulah ingatkan i nak taruk dlm one of the dulang hantaran..kan chomel kan! ehehe syok sendiri pulak..btw, i pun tk mkn meringue tp i teringin nk mkn pavlova, mcm sedap je..eh, u pernah try pavlova?
nieza
ReplyDeletenah mmmuah mmuah ahaha jgn lari sudah :D
mas tak pernah buat meringue, takut gak nak cuba....
ReplyDeletetengok meringue kak zarin cantik betul la....tergoda tau..he..he..
zarin, comelnya!! masa kecik2 I suka makan meringue kat biskut dalam tin yg dijual kat kedai biskut. i think sekarang ada lagi jual biskut with meringue tu. but the meringue dah tak sesedap dulu.
ReplyDeletezarin,,kiss you..mmmmmmmmmmuuuuuuuaaaaahhhhhhhh
ReplyDeletenak sikit menda alah ni..sedap sgt nampaknya tuu.hehe
okay dah pi lap lipstick da melekat kat pipi tu.
mas
ReplyDeleteakak pun first time cuba ni tk sangka hasya suka plak
shidah
i pun suka biskut tu...i mkn part meringue tu je tapi now ni tk suka meringue pulak
kak anim
waaah! merah menyala pipi gebuss saya ni kak ahaha :D
Mmmuaaaaxxx...cute! :D
ReplyDeletelove
ReplyDeleteXOXOX mmuah :-)
knape lah u ni rajin sgt sis..I nk pengsa tgk those thing yg cute² tu..LOL
ReplyDeletezarin comelnya meringue tu...i tau makan jer...anyway boleh la i manipulate telur putih jadi meringue ni..err tapi rasa macam u gak le...meh kita buat pavlova..sedap giler kan pav ni...
ReplyDeleteqiela
ReplyDeletei tk rajin sgt...ikut mood je :D
shasha
i tk pernah mkn pavlova...ada hajat hati nak buat tp asyik tk terbuat je pavlova ni