sibuk menjahit langsir youuuuuu…. bukan langsir rumah i pon, langsir rumah my mom, kengkonon nak present kat dia lah hasil keras tangan anak dia menjahit ni…tapi dah berzaman dah langsir tu masih tak siap siap lagi..adoiiii dah lah mak i nak kenduri CNY nanti…hopefully sempat la i bagi present ni kan!
hokkay, enough of my kesibukan itu ye!
pagi kemarin beria ria an i buat kuah rojak ni tau!
haiii sungguhlah teringin nak makan rojak since i saw anie buat the other day ;-) mula mula tu, tahan tahan je lah niat nak makan tu tapi lelama asyik tengok si dia dan si dia dan si dia dah buat rojak, maka sungguh tak tahan dah rasanya…kena jugak buat rojak nih
so, dengan jayanya lah kemarin rite after hantar hasya ke kindy i terus pi cari tau pok tu..lelain bahan dah ada dah. then balik rumah terus buat kuah rojak ni, plannya nak makan petang nanti. tengah hari tu, the other half yang worked from home je kemarin tanya “u beria masak apa tadi, kuatnya bau belacan..ehehe dia tanya coz bau belacan tapi lunch tak siap siap pun..ekeke we all lunch kat luar daaaa :D
then bila i bilang i buat kuah rojak, dia tanya pulak “ada sengkuang tak?” i jawab "takde coz i tak kenal rupa sengkuang tu” ehehe actually i lupa nak beli sengkuang daaaa ;-)
tapi sebab dia nak jugak sengkuang maka i pi beli jugakla sengkuang tu lepas dah amik hasya from kindy
and here’s our rojak yang macam macam ado nih
nampak tak..ada sengkuang, ada tau pok, ada nenas, ada timun, ada mangga and ada jugak sotong kering tuh ehehe sib baik ada sikit lagi belen sotong kering hasil tangakapan dari pangkor itu hari. i thot dah habis dah tapi rupanya the other half pi sorok kat gobok paling tinggi..patutla i tak jumpa..maklum la i ni terlebih “tinggi” :D
owh, this recipe is taken from here! nak tengok banyak resepi menarik sila lah ke sana ye! anyway, pada tuan empunya resepi, terima kasih for sharing this recipe and please allow me to paste it here pulak ye!
resepi kuah rojak : kak.azlina@terminalhijrah
olahan : hanamemories.blogspot.comBahan-bahan
Kuah RojakBahan Rojak
- 1/2 botol kicap
- 1/2 botol sos tomato
- 10 biji cili padi dikisar halus - ikut kepedasan masing2
- 1 senduk besar gula merah dimasak dgn 1/2cwn air & ditapiskan
- 1/2 kg gula pasir
- 2 sudu makan belacan jenis yang betul2 kaw ok!
- 1-2 cawan air lagi
- sedikit air asam jawa
- 1 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
Cara-cara
- Tauhu Pok/Tauhu biasa - bakar/goreng dahulu
- Timun
- Taugeh celur
- Kangkung celur
- Nenas
- Campurkan semua bahan2 kuah diatas dan masak atas api sehingga betul2 pekat.
- Biarkan ia sejuk terlebih dahulu.
- Tuangkan kuah ke atas bahan2 rojak.Taburkan kacang tanah tumbuk.
- Sedia dihidang.
babe
ReplyDeletewahhhh rojak petis suda mariiii ka?? ai pun sama, bila tgk kat umah orang, mesti jejes, nak wat jugak..cam terasa jer kat tekak ni :)
Zarrrrrrrinnnnnnnnnn.......
ReplyDeleteUwaaaaaaa babe!!!!! I nak sotonggggg kering itewwwww!!!! Nak jugaaaakkkkkk......*golek golek golek sambil menggosok kaki*!!! :ppppp
haizzzzzz nih g aku jeles neh mcm2 adoooo... aku ader sotong kering yg lg satu tu jer.. haahahahaa..
ReplyDeleteair liur ...tak tahan...tak tahan
ReplyDeletehari tu kat rumah anie NZ sekarang kat rumah zarin pulak..sedapnya...mmmm
Lah senang aje nak buat eh. Next time,kalau dah abis kuah rojak mak bee yg ada kat dapur tu, I guna recipe ni lah.. hehehe..
ReplyDeletewah ada rojak disini...tuan dapur dah tido ke?..lambat dtng tapi dtng juga nk mkn rojak sedap ni...hehehe
ReplyDeleteyat
ReplyDeleteha ah tengok kat umah orang dah boleh terbayang dl tekak sendiri..isk isk terukkan tekak i ni :D
anie
muahaha sorry babe itu sotong sudah habis daaaa :D
hana
ekeke u buat i gelak gilos babe! sotong kering yg itu itu ek?
kak kasih
sebab tk tahan punya pasal la saya buat jugak ni
DLL
ha ah senang kan! dulu i pun ingat susah, so tk pernah nk try buat..rupanya senang bangat ;-)
nieza
tuan rumah baru bangun ni ehehe :D
Kalau orang pantai timur buat rojak, sure ada kepok kan. Orang utara tak makan rojak dgn kepok. First-first dulu (time baru-baru kawin hihi) tengok, rasa pelik je tp bila makan mmm sedap.
ReplyDeleteunai
ReplyDeleteha ah...tp kan kalau t'ganu kuah rojak pun dari ikan then mkn ngan kepok lagi.....hmmm itu pun buat i rasa pelik gak..tp bila mkn sedap:D