hi all! how are you today? ada rasa lain ka? maklum laaa kan dah masuk tahun baru dah ni hikhik…macam la boleh change in a night je kan! apa la punya soklan i tanya tu!
anyway, rasa macam kejap je dah tahun baru kan and lagi dua hari genaplah usia blog ni setahun ye! well, nanti nanti lah kita citer about his blog kan!
ni nak citer, semalam i masak lunch sebab semalam kan public holiday pasal malaysia menang bola tuh… my other half ada kat rumah and sebab semalam mentari muncul agak terang kat rumah ni, i malas nak keluar berjimba jimba reasonnya i nak mencuci baju yang banyak menimbun tu…well, in the end semua baju i habis di cuci and di lipat tapi ergggh banyaknya dalam bakul ready to be iron pulak…nampaknya next few days i kena bangun awal sebab i hanya suka iron baju waktu sebelum subuh morning tu…siang ka, malam ka i sungguh takkan iron baju..kena sebelum subuh jugak tau! :D
well,banyak betul i menceceh today kan! anyway, mari kita lihat gambar gulai tumis darat ikan talang masin dengan nenas ni dan juga mari kita tengok resepi dia ye!
gulai tumis darat ikan masin dengan nenas ni salah satu our feveret ye! hmmmmm lajatnyaaa makan nasi ngan gulai ikan masin ni…berlumba lumba lah kami tambah nasi tadi…adoiiii adoiii pastu bising dah demuk ye! bila makan memang tak hengat nak berenti…memang lah kamu akan demuk tau!
BAHAN BAHAN
beberapa keping ikan talang masin yang dah di potong kecik tu - (rendam kejap dlm lebih kurang 15 minit ke 1/2 jam )
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
1 kotak santan pekat
bebarap keping nenas – di hiris nipis or boleh jugak di kerat2 or potong bulat ke suka hati lah nk potong macam mana ye!
sedikit garam – incase ikan masin tu tk masin ye!
bahan bahan untuk tumis
3 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba
sedikit minyak masak
CARA CARA
Masukkan rempah kari ikan, air, nenas dan ikan masin ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih ….biarlah lama sikit agar serbuk kari tadi betul betul masak
then masukkan santan dan biar mendidih sekejap. kalau tak cukup masin, tambah garam.
then tutup api ye!
panaskan minyak di dalam kuali dan tumis semua bahan tumis tadi sehingga wangi
then tuangkan kesuma bahan tumis tadi beserta minyak tumisan tadi ke dalam kuah gulai tadi. kacau sekejap and then boleh lah tutup periuk dengan tudung periuk ye!
dah siap dah…
once again happy new year peeps!
fuhh..lauk ni bikin hati tak tenteram la..memang best neh...akak...selamat tahun baru jugak...
ReplyDeleteHere wishing u all the best in year 2011.. rasanye sama aje.. the only differences is that our age bertambah huhu
ReplyDeleteHappy New Year Zarin! I belum start masuk gear memasak lagi on this new year. tengah mencari ilham.. hehe
ReplyDeleteizah
ReplyDeletelauk ni memang kesukaan akak n husband..anyway selamat tahun baru ye!
rima
hahaha u r rite babe! anyway happy new year to you too
shidah
i kena masak sebab dah dua hari dok terperap kat rumah...malas nk keluar ersesak dgn ramai org
ala zarin cakap je demuk tapi nengok kat pic di pangkor tu i nampak u selim melim jer.. i ni yang makin demuk ekeke..
ReplyDeletetapi i kalau dapat gulai ikan masin ni memang i makan tak hengat donia la, sedap kan
lady
ReplyDeletebetul betul i pun makan nasi dgn jayanya semalam sbb ada gulai ikan masin ni...eh,i dah naik 8 kilos tau!...ishhh memang demuk :D