memula nampak kat rumah mas, then nampak chik mi pulak buat…uishhh sungguh tak tahan…nak jugak buat and nak jugak makan ini popiah
bila dah makan, tak reti reti nak berenti pulak…
then, bila hasya balik skolah, dia pulak yang sambung makan…sib baik banyak gak dapat hasilnya..bila my other half balik kejer dia pulak sambung mengunyah…so, tinggallah beberapa ketul je lagi..itu pun sebab hasya dah warning suh tinggalkan for her sebab dia nak makan lagi dan lagi dan lagi :-)
resepi ni i cnp from chik mi ye! terima kasih ye mas n chik mi…sedap bebenor popiah ni…esok esok kena wat lagi sebab si anak dara kat rumah ni dah kata “this is her feveret chips”…weiii dia siap suh i tulis title ni “hasya’s feveret chips” okay ;-)
anyway, enough of ramblings…let’s have a look at the recipe
bahan bahan
1 pkt Kulit Popia saiz besar
Lidi satay ~untuk menggulung
Tepung Gandum dibancuh dengan sedikit air utk dijadikan gam
Nestum* ( i used oats sebab nestum tarak ler)
Gula*
Horlicks
*blend keduanya sehingga halus
Minyak untuk menggoreng
Caranya
Kulit popia dikoyak satu persatu,letakkan lidi dihujung kulit popia digulung sehingga habis,jangan tekan kuat2,kemudian lekat menggunakan gam tepung tadi ulang sehingga habis.kemudian digunting menyerong 1-2 cm.Goreng dalam minyak panas,api jangan terlalu besar nnti kaler jadi tak cantik,toskan minyak sehingga kering.biarkan sejuk,masukkan nestum,horlick dan gula dalam plastik bag jangan terlalu banyak buat sikit2.bila kulitnya dah sejuk masukkaan ke dalam plastik tadi dan digoncang sehingga semua kulitnya bersalut dengan sekata,ulang sehingga habis. (i tk masukkan dlm plastik sbb tkde plastik, so i taruk popia yang dah tos kering2 tu dalam bekas besar n taburkan campuran oats and horlicks tu guna penapis je)
Nota: Masa menggulung kulit popia jangan di tekan biar longgar sikit sbb nanti bila dah goreng akakn jadi KERAS bukan Rangup.
makan memang best.tapi maleh betul nak menggulung nyer tu...hehhe..habisnya lagi cepat dari membuatnya...adeehh
ReplyDeleteha..ha...nak buat berpeluh menggulung...nak menguyah kejap jer kan...disebabkan sedap ...layan jer..sedap kan zarin...
ReplyDeletewah bestnya.... nak beli oats n horlicks la...
ReplyDeleteRupa sama mcm rumah my aunt masa raya, tapi dia letak susu....
izah
ReplyDeletebetul tu..yg membuatnya sorang tp yg makannya ramai...kejap je hilangnya
mas
memang sedap..thanks ye mas
kak helena
letak susu pun ok gak kot..terasa lemak2 gitu ;-)
wah dah smpi sini ye popia tu zarin ,sedapkan
ReplyDeletechik mi
ReplyDeleteitulah..sungguh tak tahan godaan tengok kat rumah chik mi ari tu
zarin... baru buat tadi... best!!! yela... gulung sikit punya lama.... ngap sekejap jer dah habis... hehe tapi worth it.... yummy.
ReplyDeleteTapi nak tanya.... soklan tadika.... how do you separate the horlicks mixture dgn popia goreng tu? pakai tapis ke? Mine tak berderai sangatla... some ada yg melekat2... is it bec masa i gaulkan dalam plastic bag, my popia still ada minyak2? Kena kering betul2 yer?
kak helena
ReplyDeletehaaa memang sedapkan! tapi tu lah penat menggulung n makan kejap je..
anyway, i keringkan popia tu betul2 baru taruk horlics mixture tu and i tk taruk dlm plastic pun ( baru add kat post tu) sebab i tkde plastic..i cuma tabur guna penapis je
brp banyak horlics ngan nestum erk... ?
ReplyDeleteanon
ReplyDeletekalau sebungkus besar kulit popia tu i guna about 2 tbsp horlick n 3 tbsp icing sugar..kalu nk manis lg lebih kan gula icing pun tkpe n if nk rasa horlick lebih pun buleh tambahkan lg horlick tu