Monday, October 11, 2010

telur + kicap + tomato = tekito ;-)

 

salah satu lauk yang akan di sediakan bila mana si tukang masak malas nak pikir another lauk untuk cukupkan 3 jenis lauk tiap kali makan nasi

naper kena 3 lauk ye? ntah ler..dah terbiasa kot hikhik

tapi sometimes tu tak cukup 3 lauk pun takpe…belasah je makannya janji kenyang perut

018 

tayang satu je gambor sebab tak sempat nak amik banyak lerr…lagipun telur mata kerbau i tu tak cantik ler pulak jadinya…anyway, tak cantik pun dah selamat dah kami makan ye!

bahan bahan

2 biji telur di goreng mata kerbau

2 biji cili hijau di potong serong

sebiji tomato di belah 6-8

1/2 biji bawang merah yang besar di hiris nipis

1 tbsp chilli sauce

3 tbsp air (kalau nak lagi berkuah, sila tambah air)

2 tbsp kicap manis

1 tbsp oyster sauce

2 tbsp minyak

Cara cara

panaskan minyak dan tumis bawang dan cili hingga layu

then masukkan cilli sauce dan oyster sauce

kacau sekejap

masukkan air dan kicap manis

biar hingga mendidih and then masukkan tomato, terus tutup api

tuangkan kicap tadi ke dalam pinggan berisi telur mata kerbau tadi

 

4 comments:

  1. kihkihkih...pandai sungguh u crate nama lauk babe..tekito ek..k..nanti2 ai try this tekito yg senang ni k...ai suker lauk pauk senang nih..just like the terung tu... :)

    ReplyDelete
  2. zarin...ringkas2 pun sedap tu...selera juga makan nasi...

    ReplyDelete
  3. love
    betul tu..i like it coz senang cepat and yummy..kenyang perut :-)


    yat
    kihkih nama baru ek..sedap plak sebut tekito tuh ;-)

    mas
    ha ah..i tak rajin n terrer macam mas...slalu masak simple yang amat macam ni la :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails