Monday, January 10, 2011

sambal gesek ikan masin

 

2011-01-064

actually kan i ni kan tak tau apa itu sambal gesek tau! slalu dengar orang sebut je tapi tak pernah tahu pulak…yang i tahu sambal belacan and sambal tempoyak je!

so kan, bila ternampak resepi sambal gesek ikan masin ni dalam satu majalah ni maka i terus menggeletes nak mencuba cuba jugak…well, tengok ingredients dia senang bangat and tambah pulak i kan baru memborong ikan masin…eh eh macam la nak taruk sekilo ikan  masin ye! errrr sorry lah ye, kat sini masih lagi menu ikan masin ni..maklum banyak tangkapan itu hari :P

okay, ini resepinya, i amik je kat majalah rasa ke saji ke i tak ingat lorrr ;-)

bahan bahan

sedikit ikan masin – di potong kecil

8-10 biji cili kering – di rebus dan di toskan

2 biji bawang merah

sedikit belacan – yg suka belacan byk, taruk la byk ye!

1 biji limau nipis

cara cara

panaskan minyak dan goreng ikan masin – angkat dan ketepikan

then tumbuk cili kering dengan bawang merah dan belacan hingga hancur

then gaulkan bahan tumbuk dengan ikan masin

lastly perahkan jus limau nipis

sudah siap….

sedap di makan dengan ulam ulaman…eh i suka tomato cherry kaler kuning tu…rasanya lemak lemak manis gitu ;-)

2011-01-065

9 comments:

  1. kak...sedappnya sambal gesek tu....terliur mas tengok..

    ReplyDelete
  2. mas
    memang power habis ekeke..eh, mas, sambal gesek tu sambal tumbuk ke? errr akak tatau la :D

    ReplyDelete
  3. sdapnya..lme xmkn masakan kampung..sob²..eh, i have magazine nk bagi kat u..hahaha nnti if I dkat area BTHO, I text u ea..

    ReplyDelete
  4. zarin!! i need a tissue pls.. meleleh2 tak tertahan dah ni! sedapnya nampak!!!!!!! sambal gesek ni resepi orang nogori tp taktau la pulak apa maksud gesek tu. yang pasti bukan gasak la :p

    ReplyDelete
  5. kak zarin... cemana rasanya?ada rasa cam sambal belacan yg biasa2 tu ke?nampak sedap tul berposing ngan sayur2 tuh

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Zarin,

    Waahhh mmg power arh tgk gambar sambal gesek u!! Terliur dah!!! droolllzzz...

    Agaknya lepas mkn kita jadi tergesek2 tak?? Sbb tu dipanggil sambal gesek....hahahaz :D

    ReplyDelete
  8. qiela
    i pun lama tk mkn maasakn kg ni...wkd hari tu memang betul2 mkn :D
    suka suka sbb u nk bg magazine free ehehe :D


    june
    memang bukan gasak sebab sedapppp ehehe :D


    izah
    memula akak takut gak sbb pakai cili kering tp memang sedap arrr...ikan masin tu akak tumbuk2 sikit la... ada rasa pedas, masin, masam eh, sedap arrrr


    anie
    muahaha u make me laugh babe! tergesek gesek lepas mkn ye!....

    ReplyDelete
  9. memang sedap...mmm
    pics ini sungguh menggoda

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails