Sunday, January 16, 2011

nasi lemak sambal bilis for moi and nasi lemak sambal ikan for ma cheri

 

2011-01-154

 

 

pagi tadi masak nasi lemak..ehehe dah petang baru tekedek kedek nak update :D

bukan apa, banyak tul benda nak wat tadi plus mata yang sungguh mengantuk tahap gaban tuh…owh, saya tidak ketiduran ye! cuma sedang menahan mata dari tertutup je ni :D

anyway, kalau masak nasi lemak, the other half sure mintakkan sambal ikan tongkol a.k.a ikan aya ni… i boleh lah layankan tapi i lagi suka sambal bilis

so tadi i buat dua dua sambal…ehehe actually tadi wat sambal ikan je sebab sambal bilis tu i reheat je sambal yang i amik from freezer haha kan senang tu :D

resepi sambal ikan dah di taruk sini cuma this time i taruk je ikan tu dalam sambal tu masa sambal tu tengah masak kat atas dapur…biar sampai sambal tu agak pekat and then tutup je lah api

2011-01-155

as for sambal bilis, this time i buat sambal bilis lebur je…tengok recipe at hana’s place but sungguh malas nak cari balik so, i main hentam je blendkan cili kering ngan bawang putih n merah and then panaskan minyak and taruk je cili bawang blend tadi and pastu taruk je bilis yang dah di cuci and then taruk je sebiji bawang besar yg di hiris and then taruk garam and gula…then i biar je kat atas api kecik sampai lah sambal tu agak kering…btw, kena lah rasa masin ke tak sambal tu b4 tutup api ye! eh, sambal ni tersangatlah sedapnya :D

2011-01-156

and here is the nasi lemak recipe..this time i cuba masak nasi lemak harum limau purut..recipe copied from hana and thanks to the owner for sharing this recipe ye!

 

 2011-01-157

 

RESEPI NASI LEMAK HARUM LIMAU PURUT
source : maz@ilhamdapur

Bahan-bahan

  • 2 cawan beras
  • 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1 batang serai - diketuk - x letak hana ganti halia dan halba – i taruk halia je, halba habis daaaa….nasi lemak taruk halba lg sedap tau!
  • sedikit garam
Cara-cara
  • Cuci beras bersih-bersih dan masukkan dalam rice cooker/periuk.
  • Masukkan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam. Kacau sebati.
  • Masak seperti nasi biasa sehingga masak. Bila dah masak, balik-balikkan sikit permukaan nasi agar berderai.
  • Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera.

7 comments:

  1. akak suka mkn nasi lemak dgn ikan aya (tongkol)..ikan bilis pun ok juga

    ReplyDelete
  2. Agree I suka lagi letak halba.. Wangi kan.. Baru terasa nasi lemak Nya tu hehe

    ReplyDelete
  3. kak kasih
    kalau balik kemaman, saya suka mkn nasi lemak ikan aya ni tp kalau kat sini n saya pulak yg masak, saya lagi suka ikan bilis ;D


    lady
    ha ah memang wangi... slalu i pun taruk halba tp ths time dah habis la pulak

    ReplyDelete
  4. gue datang... gue datang..... ngences lorr wpon dah duk dlm gebor neh! yeahh setuju setuju buh halba lg best! akceli nk try yg sambal ikan tongkol tuh la.. tunggu blk mesia la sini cam jarang2 nmpk si tongkol tuh!

    ReplyDelete
  5. cara u masak sambal ikan bilis sama macam i.. tapi i tak suke kering sgt.. tak penah tau makan sambal ikan aya .. nanti nak try la..

    ReplyDelete
  6. kak zarin, waduh lambat dtng dapur akak hari ni kalau x leh mkn nasi lemak...hehe btw memang terliur nengoknya..:)

    ReplyDelete
  7. hana
    bila balik m'sia? haaa nanti buleh mkn si tongkol hari hari ekeke :D


    DLL
    i tau sambal ikan aya ni pun sebab kawin ngan org tganu...memula tengok memang pelik sebab tk pernah tau kan! kat ganu memang femes nasi lemak with ikan aya sambal


    nieza
    itu laaaa..lenkali dtg awai ye :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails