Sunday, January 3, 2010

020110 - kek batik, ikan bakar dan ikan singgang

seminggu tinggalkan periuk belanga
malam tadi baru sampai dari JB
disebabkan sibuk mencuci baju dan unpack
jadi i buatkan hidangan yang paling simple dan pantas


ikan kembung yang dibakar kosong aje...sedap di makan bersama dengan budu campur perahan limau nipis dan cili api...


ikan bakar dengan budu sedap di makan dengan ikan singgang

resepi ikan singgang

seekor ikan tongkol/aya dipotong 5-6
sedikit lengkuas
3 keping asam keping
garam secukup rasa
5 biji cili api
air sebagai kuah

cara cara
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih atau sehingga ikan masak. tutupkan api dan kemudian terus tutup periuk dengan penutup.



p/s: zarin pun tak tahu kenapa kena tutup cepat cepat tapi nenek pernah cakap, kalau masak ikan singgang, lepas je tutup api tu kena tutup periuk tu dengan penutup dia..baru sedap banyak :)






kek batik ini pula zarin buat untuk minum petang..
terasa lapar jadi, godek ajelah gerobok kat dapur

bahan bahan A
2 paket biskut marie di pecah pecahkan
50 gram badam (seeloknya bakar dulu badam ni agar lebih rangup)


bahan B
125 gm butter
300gm coklat masakan
3 sudu susu pekat

cara cara
cairkan bahan B sehingga cair. zarin guna teknik double boiler
ambil bahan A dan masukkan ke dalam loyang atau bekas yang sesuai
kemudian tuangkan bahan B ke dalam baha A
biar sehingga sejuk

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails