Tuesday, January 12, 2010

110110 - udang masak kicap

plan asal nak makan spaghetti goreng je malam tadi
tapi tetiba hasya yang demam tu mintak nak makan nasi ngan sup
adoii terpaksalah zarin masakkan sup sayur dan nasi untuk hasya
bila dah masak nasi untuk hasya
jadi zarin masak banyak sikit la untuk zarin dan suami sekali lah kan..
takdelah banyak kali pulak kena masak memasak ni
dah lah semalam kepala zarin dok berdenyut2 sakit je:(

zarin buatkan udang masak kicap ni sebab inilah yang paling senang dan cepat
lagipun sangat sedap bila dimakan dengan leftover kari kepala ikan yang zarin buat untuk lunch hari sebelum tu

okay, ini resepinya..sangatlah simple dan senang

bahan bahan
20 ekor udang sederhana besar - cuci dan buang kulit sehingga separuh pada bahagian ekor, toskan kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit..biarkan sekejap

sebiji bawang besar di hiris nipis
sebiji bawang putih di hiris nipis
halia sebesar ibu jari dihiris nipis
sebiji cili merah dipotong serong
1 sudu besar air asam jawa
2 - 3 sudu besar kicap manis
minyak untuk menggoreng

cara cara
panaskan minyak di dalam kuali
goreng udang sehingga agak agak masak
angkat dan toskan

guna minyak yang sama tapi jika minyak tadi agak banyak, buangkan sedikit mimyak itu ye!
agak agak la banyak yang sesuai untuk menumis
tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik bau
masukkan cili..kacau lagi
kemudian masukkan air asam jawa dan kicap manis tadi
akhir sekali, masukkan udang yang telah siap di goreng dan gaul rata
tutup api dapur dan masukkan ke dalam pinggan
sedia untuk dimakan :)







4 comments:

  1. wah zarin pening2 pun ada jugak resepi best u masak...
    :)

    ReplyDelete
  2. Waaa baru prasan ada Dapur baru ni!!!

    ReplyDelete
  3. wah tahniah ada dapur periuk belanga.... boleh lah tiru resepi you...

    ReplyDelete
  4. lady
    dah terpaksa sbb alang2 masak utk hasya :)

    e-na
    hihi..dapur masih dalam renovation lg hihi


    k ain
    :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails