masih lagi dalam mood untuk makan nasi
2 hari lepas masak ikan singgang
ada lagi balance ikan aya/tongkol
teringin pulak makan nasi berlauk ikan
semenjak berjaya memasak nasi berlauk ni bulan lepas
jadi apa salahnya cuba lagi :)
kali ni suami zarin makan bertambah2 lagi :)
much much better than my first attempt hari tu katanya
gumbira rasanya...lainkali boleh buat lagi sebab sangat senang memasaknya
gulai ikan aya/tongkol...masih dalam periuk belanga lagi :)
ini resepinya
bahan bahan
bahan A
3-4 ulas bawang merah
5 biji cili kering
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
Bahan B
5 keping ikan aya/tongkol (di rebus dahulu dengan garam, asam keping dan sedikit air - lebih sedap jika ikan ni di rebus sehari sebelum di masak )
1 biji kelapa - ambil santan
3 keping asam keping
3 biji cili padi/cili besar
Garam dan gula secukup rasa
cara cara
Kisar semua sekali bahan A. Masukkan bahan A dalam periuk, kemudian masukkan santan, cili padi dan asam keping. untuk nasi berlauk zarin lebih suka juka kuahnya agak cair.
Masak di atas api perlahan, kacau perlahan lahan supaya kuah tidak pecah minyak. apabila kuah sudah menggelegak, masukkan ikan.kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. okay, siap!
nasi berlauk...sedia untuk di makan
biasanya kalau di kelantan, nasi berlauk adalah salah satu menu untuk sarapan. zarin dan suami amat suka makan nasi berlauk tiap kali balik kampung. cuma kat sini je, zarin buatkan nasi berlauk untuk makan malam atau tengahari :)
;D
ReplyDeletesedapnya.. i lama dah tak makan lemak2 ni.. tgk gulai ikan u ni terus rasa nak masak kari atau masak lemak esok..
ReplyDeletehehe.. terliur serius..
masayu
ReplyDelete:D nasi berlauk hihi
lady
dah habis diet ke?
;)